Life #49 : tak nak transnasional dah!

14.1.12


malas dah nak bagi mukadimah...

zie dah serik nak naik bas Transnasional...
masa zie study kat Puncak Alam dulu,
zie selalu naik trans kalau nak balik..
so, balik kali nie, zie naik la bas trans..
tue pown, hampir2 nak terlepas bas..

so, kol 3pm semalam,
zie naik bas trans kat Melaka Sentral...
naik2 jew bas,
zie tengok semacam jew...
bukan seram ke apa...
just..
rasa macam naik bas lompat...
ala.. bas yang bese2 tue...
mana tak nyew, nama bas ekspress..
tapi, duduknya tak ikut seat yang tertera di tiket...
kerusi2nya, banyak yang rosak...

maybe situasi macam tue hanya la pelik..
tapi, situasi yang menyirapkan darah zie ialah cara pemanduan...
ASTAGHFIRULLAH AL-AZIM...
menakutkan!!!!!

masa mula2 tue, zie x berapa perasan sangat la sebab zie tidur...
after dia berhenti kat stesen bas bahau,
baru la sedar betapa tak cermatnya cara driver tue memandu..
sampai kat jalan kecik, dia boleh bawak laju...
masa tue, bas tue dah macam perahu yang bergoyang2..
rasa macam bas tue bakal terbalik bila2 masa...
orang sebelah dah pegang tangan zie sambil sebut Allah banyak kali...
zie memang dah kecut perut and siap2 mengucap dalam hati...

memang teruk sangat...
sampai satu masa dia bawak betul2 cium buntut lori kat depan...
Ya Allah~
time tue, kalo lori kat depan betul2 brek mengejut, memang dah BANG! kat situ jugak...
sampai kat mana dah, zie tak berapa ingat...
dia brek mengejut coz hampir2 nak langgar kereta kancil kat depan...
kitorang semua terdorong ke hadapan...
memang tak berani r tidur..
kan tak bangun2... huhu...

bersyukur sangat2 bas tue semput bila naik bukit..
kalau tak, ngan bukit2 tue ditarahnya..
and kitorang kat dalam tue bakal bertitlekan arwah..
*celuparnyew mulut zie.. but it's true!*

memang ramai yang kata driver bas trans selalu bawak laju2..
tapi zie tak percaya la 
sebab dulu zie naik bas trans KLANG<---> TERENGGANU
and driver dia pon ok...
coz bas yang tue jela zie naik masa study kat UiTM dulu...

so, korang2 semua,
amik la langkah berjaga2...
zie dah taubat..
TAK NAK NAIK TRANS!!!



You Might Also Like

5 comments

  1. driver bas trans mmg bwk laju..tp kdg2 terpaksa gak naik bl xde choice lain..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol3.. tapi, selagi boleh dielakkan, lebih baik amik bas lain...

      Delete
  2. cik ungu mmg x suka naik bas. trauma dgn berita2 eksiden bas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak wat cam mana cik ungu, dah duk merantau.. terpaksa la naik bas.. kalo ada orang nak sponsor, dh lama zie naik kapal terbang je.. hihi... tapi, itu pown, ada risiko jugak...

      Delete
  3. semua nya atas sikap pemandu yang bawak bas tu. benda boleh cegah..

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.