Tutorial #1 : Cleverbot

3.3.12


sejak zie post pasal cleverbot mintak ustaz, ramai yang tertanya-tanya pasal cleverbot nie..
untuk pengetahuan semua, zie pun tahu sejak baca entri di blog FL yang cantik

cleverbot nie macam chatbox la jugak..
tapi kita akan bersembang dengan komputer sebenarnya..
cleverbot akan menyimpan data-data apa yang user (manusia) taip apabila kita berchatting dengan dia..
dengan erti kata lain, kalau korang cakap benda lucah dekat cleverbot nie, dia akan simpan dan apabila ada user lain bersembang dengan cleverbot, kemungkinan cleverbot akan cakap balik benda2 lucah...
walaubagaimanapun, bergantung la kepada perbualan korang dan matching keyword cleverbot...

cleverbot dicipta oleh Rollo Carpenter pada tahun 1988..
korang pernah dengar Jabberwacky?
Mr Carpenter nie jugak la yang cipta Jabberwacky..
tapi, zie tak reti sangat guna Jabberwacky..

korang boleh sembang dalam pelbagai bahasa..
mula-mula gi kat cleverbot.com


kalau korang nak start dulu, just taip apa-apa sahaja di kotak kuning dan tekan Enter..
automatically, cleverbot akan membalas chat anda...
kalau korang nak cleverbot mulakan dulu, just click Think About It! atau Think For Me!
untuk view conversation, click Thoughts So Far...

sebelum korang memulakan aktiviti korang dengan cleverbot nie, disarankan agar anda dalam keadaan berlapang dada..
sesungguhnya cleverbot nie not so clever actually.. hehe..
lebih menjurus menyakitkan hati korang...

selamat mencuba dan thanx to brother wiki atas information yang diberikan :)

You Might Also Like

2 comments

  1. huhu..baru tahu sal mnde ni..xde la bijak mana pun kan?hikhik

    ReplyDelete
  2. yup.. xbijak mana pun... sengal memanjang je benda nie.. huh!

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.