Life #71 : Na Na Na Ganu Kite

9.3.12


hello bloggers and silent readers... :)
sape2 yang baca ABOUT ME, nescaya mereka tahu zie nie asal mana...
bagi yang malas nak baca, zie nie asal Terengganu..
memang anak jati la..

tapi, akak-akak and adik-adik zie semua panggil zie ganu celop...
kawan-kawan zie selalu perli "kau ganu dalam ic je.."
huh!
ini tidak adil, tidak adil, tidak adil bagiku...
suka ek korag bahan aku...

sebenarnya dari form 1 lagi zie belajar di Kedah..
bila kat sana, zie lebih banyak menggunakan bahasa utagha..
sedangkan kawan-kawan yang satu negeri pun zie ckp utagha taw..
tapi, kalau dah ada guna bahasa ganu tue, sambut jela guna bahasa ganu kan..
tapi, lidah macam kekok pulak coz enviroment factor kott...

bila masuk asasi, kena campak gi selangor...
so, dari guna hang-aku, dah guna kau-aku..
kat sana zie cakap ganu kat sorang je..
tue pun sebab dia sekelas ngan zie tapi, tue pun tak banyak cakap ngan dia...
masa tue rasa macam dah lost identity..
sebab ada yang kata zie penipu coz tak caya zie ni orang Terengganu..
sampai satu tahap kena keluarkan ic..

and now sekali lagi dicampakkan ke negeri orang lain...
which is Melaka...
nasib baik tak ada kes kena tunjuk ic ke apa lagi...
tapi, mcm yang zie kata, "kau ganu dalam ic je!!"
kan nanti zie cakap ganu 24/7 baru korang tahu..
huh!

bila ada kawan-kawan yang mesej guna bahasa ganu, zie kena intro dulu..
"aku xreti sangat nak mesej guna bahasa ganu.. so, aku guna bahasa jiwa bangsa jela ek.."
yela.. nanti dikatanya kita action lebih ke apa kan...
tapi, sekarang nie dah ada improvement la coz dah pandai guna jugak... hihi..

bila balik kampung, kadang-kadang zie macam miscommunication ngan adik-adik...
tak faham apa yang dorang cakap...
bila tanya dorang apa yang dorang cakap, kena gelak aje memanjang...
tak pasal2 zie WWE-kan dorang.. padan muka!!
siap kena perli lagi.. "nak aku bukakkan kelas bahasa ganu..?"
hampeh punya adik!!

lagipun zie nie duk area Kuala Terengganu..
so, penggunaan bahasa tak adalah pekat mana...
sedangkan cousin zie yang duk Kuala Berang pun cakap KL..

nie baru pasal bahasa..
belum pasal peta lagi...
kalau pasal peta, memang angkat bendera putih awal-awal...
history pun sama!!
jangan nak mimpi la kalau nak jadi pemandu pelancong tak bertauliah... hehe..

tak kisah la nak perli ke apa...
i'm still a ganu girl..
bwekk :P

You Might Also Like

0 comments

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.