Tips Untuk Meningkatkan Trafik Blog [versi ice princess]

9.11.12

sekarang dah start musim blogger tumbuh bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan..
hehehe.. aku rasa macam ada yang tak kena dengan ayat aku.. whatever la..
so, aku nak bajet tunjuk pandai dekat newbies.. muehehe..

1. Shoutbox / Chatbox.

apa gunanya shoutbox ni? shoutbox memainkan peranan utama dalam blogwalking..
kebanyakan blogger akan cari benda alah ni dulu taw!
sebab bila malas nak komen post korang, dorang just tinggalkan link dan mention kat shoutbox je..
itulah yang aku nampak betapa pentingnya shoutbox ni..

LINK UNTUK CBOX SINI
LINK UNTUK SHOUT BUSUK SINI

2. Music Player.
korang mesti suka kan kalau ada lagu dalam blog korang?
ini selalunya bloggers perempuan la.. *nyampasss*
tak salah pun korang nak letak lagu tu..
tapi, kebanyakan bloggers tak suka yang ada lagu ni especially yang tak ada butang pause macam gratisan dan yang suka hide music player dia tu..
aku nak kongsi satu ilmu yang mungkin ramai dah tahu..
PLAYER SCM adalah music player yang akan buat blog korang berat..
dan sesungguhnya wifi kolej aku akan terus block mana-mana blog yang ada player scm ni.. nampak tak permainannya kat situ? hahaha..

3. Ringankan Blog.
adakah anda seorang yang penyabar? ya? tahniah!
tetapi, anda mestilah menerima kenyataan tidak semua manusia itu penyabar... kuang.. kuang.. kuang..
aku pun bukan penyabar sangat..
bila blog tu dah lambat sangat nak loading, ku tinggalkan sahaja.. muehehe..
korang boleh timbang blog korang kat SINI..
ikut je dia punya instruction ye...
YA! BLOG JUGA BOLEH DITIMBANG! tak nak caya sudah.. wekkk! :P
ada lagi ilmu yang aku nak kongsi ni..
(1) bila korang dah timbang dan tahu mana gadget yang memberatkan blog korang, korang hanya ada dua pilihan iaitu buang gadget tu atau simpan..
kalau korang nak simpan, letak gadget tu di bawah daripada gadgets yang xberat..
(2) gadget yang biasanya berat ialah Follower Gadget. so, disarankan follower gadget diletakkan di bawah gadget2 lain..

4. Word Verification.
korang nak tahu word verification tu apa?
ini dia contohnya!



bloggers sangat annoying dengan benda alah ni..
kalau ada yang suka tu, aku tak tahu la sebab apa.. huhu..
kenapa nak letak benda ni sedangkan bloggers confirm2 la orang yang celik huruf..
gosh! korang pliz la buang benda alah ni menggunakan tutorial SINI..

----------

okay, tu jela sikit keprihatinan aku terhadap you alls...
take it or leave it... *berlagak kau jah.. ahaks!*
to new bloggers, welcome to Malaysia blogging world dan berblogging la dengan baik..
jangan gaduh-gaduh ye ;)

nota zizie : semua ni aku tak ada tiru dari mana-mana blog ye ;)

You Might Also Like

10 comments

  1. a'a betul2...plus design blog tu kne juga nampak kemas n menarik..klu berserabai penuh flash yg entah apa2, pgunjung pon sakit mata jugak nak baca n3 tu :)

    ReplyDelete
  2. gratisan music ade pause button laa

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas keperihatinan tu :')

    blog ni penuh tapak kaki -_-

    kucing kah ? atau ayam ? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tapak kaki anak rimau.. meow~~ muehehe..

      Delete
  4. gambar flash pn beratkan blog....

    ReplyDelete
  5. oooo..wah Zizie bg tips ni :D
    nice sharing and betul sgt nak-2 yg lagu tu stress kalau time kite pasang vol kuat mau pengsan kejap xD

    ReplyDelete
  6. 100% setuju ^_^
    *lama tak timbang blog, nak g timbang jap lah.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Ya benar tuh, terutama music player, membuat berat loading dalam berkunjung blog

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.