Sunnah Rasulullah Sebelum Tidur

15.12.12

Membersihkan tempat tidur.

dari Abu Hurairah dia berkata Nabi SAW bersabda : 
Jika seseorang kalian pergi ke katil tidurnya, hendaklah ia mengibas atau membersihkan katilnya dengan bahagian dalam sarungnya, kerana dia tidak mengetahui apa yang ada di sebalik katilnya.
Hadis riwayat al-Bukhari no. 6320, Muslim no. 2714.
Membaca Doa
 membaca surah al-Falaq dan surah an-Nas serta disambung dengan surah al-Ikhlas sebanyak tiga kali dan ayat kursi dihembus pada tapak tangan serta disapu pada tubuh badan dengan membaca doa :
اللهم قني عذابك يوم تبعث عبادك.
Ya Allah, lindungilah aku dari azabMu pada hari ketika Engkau membangkitkan hamba-hambaMu.
 (Riwayat Bukhari ; Adabul Mufrad)

Tangan kanan di bawah pipi kanan

Jika hendak baring, antara yang disunnahkan adalah dengan meletakkan tangan kanan di bawah pipi kanan ketika tidur. Imam an-Nasai’e  dengan sanad yang sahih, juga disebut oleh Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad dan dihurai panjang oleh Imam Ibn Hajar al-Asqalani dalam Fathul Bari meriwayatkan dari al-Barra’ mengenai adab tidur.

Sumber : Pusat Islam UTeM

nota zizie : sweet dreams ;)

You Might Also Like

2 comments

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.