Seram Ke?

14.2.13
baru sat tadi aku sedar yang dah seminggu aku mencampakkan diri kat taiping ni..
sesak jugak ye bandar taiping ni.. kerja asyik stuck dalam jam je.. huhu..
walaupun tak banyak sangat berjalan-jalan, i still have great moments here..
thanks to angah and abang ngah yang sudi melayan adiknya ni :D

semalam kitorang berjalan-jalan lagi!!
tapi, aku tak nak cerita pun pasal jalan-jalan ni..
ada satu kisah seram taw...


aku upload gambar ni kat instagram semalam dengan caption, " Jalan-jalan pi muzium perak.. Mood : mengantuk "...
then, my friend who is perak's citizen said muzium taiping banyak hantu..
aku gurau-gurau la dengan dia sebab dia pun macam saja mengusik aku..
tapi, dia gila serius la pulak..
"Bkn la. Ni Serius. Mmg ramai org ckp. Adoii"..


today i uploaded this one pulak with caption, " menyusuri lake garden... klau mlm2 mesti spooky gila sebab bentuk pokok2nya.. @kawanakutu~ sini ada hantu x? hehe.. "
then she replied, " Xdak. maksiat banyak. Hahaha. "
lol~ memang situ port dating, amik gambar wedding, picnic with family dan macam-macam lagi..
then I said, " kira ada la tu... hantu bertopengkan manusia dan org yg naik hantu... hahaha... "

before I continue, ini bukan aku nak marah kawan aku tu ke apa taw..
just wanna tell my point of view..

for me, no need to state where's the places yang banyak hantu or what..
pergi mana-mana pun ada hantu sebenarnya...
syaitan tu pun kira hantu sebenarnya and raja segala hantu taw...
no need to afraid to hantu semua ni sebab kalau kita takut, hantu-hantu ni lagilah suka..

tapi, kita ni manusiayang  biasa akan takut juga dengan benda semua ni..
aku pun bukan berani sangat sebab orang cakap, jangan cakap besar yang kita ni berani, hebat dan blaa.. blaa..
sebab kalau Allah jatuhkan bala, nak beringat pun dah terlambat cik jah ooiii..
for me, believe that supernatural things is exist but don't be afraid to them..
sebab Allah Maha Berkuasa dan kita patut lebih takutkan Allah lebih daripada segala-galanya..

bukannya aku tak pernah alami kes-kes benda ghaib ni..
pernah kot tapi Alhamdulillah aku ni jenis susah nak rasa dan hijab mata ni terkatup kemas..
so, the experiences taught me that dengan kalimah Allah sahaja benda-benda tu dah takut dan nampak tak betapa takutnya hantu-hantu ni dengan Allah..
kita yang manusia ni? tepuk dada, belahak la sendiri..

dunia moden sekarang ni, hantu pun angkat bendera putih la dengan perangai manusia yang over naik hantu.. huhuhu..

nota zizie : malam ni malam jumaat.. kahkahkah!!!

You Might Also Like

12 comments

  1. simple jew wak...walo kat mna kte brada ingatlah bahawa Allah maha berkuasa dan maha mengetahui so tak perlu kte takut dengan benda2 hantu ni...sebab dorank pong ciptaan Allah~

    ReplyDelete
  2. malam jumaat mane de pape ceit! akak pernah nampak polong masa form 3, ya allah mohon jgn nampak lagi benda2 macam tu!

    btw, pokok tu cantik sangat laa, mmg sesuai kot buat photoshoot, nasib laa kau jauh kat perak nun wahai pokok oi hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. zie ckp je mlm ni jumaat.. hehehe...
      amboi sis.. sudah jatuh cinta sama itu pokok ke? ;)

      Delete
  3. cheery xpernah nampak lagi dan xnak nampak pun.tp pernah tengok owg histeria banyak kali..pernah kena renung dgn owg yg sedang histeria..siyes seram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut gila kan pandangan mata dorang.. huhuhu... terlebih menikam kalbu gitu..

      Delete
  4. tengok second pic tu mmg creepy habis. boleh imagine time malam cmane.
    tp btl lah, kat mana mana pun bersepah hantu, cuma kite je yg xnmpk.
    kalau ikt kan perasaan sgt.
    lagi la hantu suke ngaco

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah.dah pun pg jumaat ni..benda ghaib memang wujud cupa kita mesti bijak dalam mengurus keyakinan itu..kalau makhlik halus tu nak tunjukkan dirinya itu bermakna dgn izin Allah dan nak uji iman kita..sabar jelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah.. mintak tak nampak la... entah kuat ke tak diri ni kalau nampak.. huhu..

      Delete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.