Tutorial : How To Review Your Stats

22.2.13


request from krole daripada entri ini..
okay, krole sila dengar cakap sifu ye..
kalo tak, sifu ketuk krole kuat-kuat.. hahaha!!!
yang newbie pun boleh menelaah sama.. hee :D

Dashboard > Stats
dan akan muncul paparan overview seperti ini



1. Klik Don't track your own pageviews dan pilih Don't track my pageviews. so, next time pageview korang takkan dikira sama sekali..
2. kat situ korang boleh baca berapa pageview korang utk hari ni, semalam, bulan lepas dan sejak korang blogging.
3. itu untuk popular post.. kalau klik more, akan keluar untuk post dan page sekali..
4. ini pulak untuk traffic sources.. kat traffic sources pun boleh direview keyword untuk blog korang..
5. korang boleh usha viewer blog korang datang dari negara mana..

korang boleh klik more untuk lihat lebih detail untuk setiap satu..

nampak buttons ni di atas sebelah kanan?
untuk setiap seksyen, korang boleh cek untuk sekarang, hari, minggu, bulan dan setiap masa..

untuk permintaan krole yang mana dia nak usha Referring Sites/ URL, hanya perlu menekan More >> di Traffic Sources..

nota zizie : selamat menggodek-godek!!! ong gedek-gedek ong!

You Might Also Like

15 comments

  1. wuah! thanks wak...spesel tuk krole tutorial ni hahaha! spantas kilat krole buat!!!! yeah!!!...jangan ketuk ku sifu hahaha!!!

    ReplyDelete
  2. sy blur cikit part traffic sources :/ apa mksudnya tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. contohnya, akak letak link faezah kat blog akak lepas tu, ramai klik link tu dr blog akak.. so, blog akak dikira sebagai traffic source blog faezah :)
      kalau faezah faham apa itu backlink, sama la dengan traffic source.

      Delete
    2. oh i see. now i understand hehehe thankk youu :)

      Delete
  3. hehe akak pun tick "dont track my own pageviews".. kalau track sekali mahu dah sejuta gamaknya hahahahha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan tersyok sendiri sudah la kak.. hahaha..

      Delete
  4. kalau nak join apa2 contes kena ada backlink ea zie..akak buta kayu api nie..kalau bakar jadi bara boleh buat bakar sate..kesiankan..haissh..**banyak lagi belum tau ni..hurmmm..tapi kalau bab komen suka sangat.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau penganjur contest tu suruh backlink kan, kena la backlink kan.. tapi, biasanya link kan banner je... zizie pun kureng skit bab backlink.. hihi..

      Delete
  5. Oooo cenggitu... terima kasih akak sifoo... suka tgk gambar yg tulias i,m a crzy girl... suka sesangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. suka nau.. boleh la kalau nak print masuk frame.. kahkahkahkah!!! jgn lupa bayar ek..

      Delete
    2. ahaks..... kalo print masuk frame... mau ari² mimpi tu... hehehehehe

      Delete
  6. ooo...baru taw..maaflaa sy newbie so bnyak lg kena belajar ngan blogger2 otai...
    nice sharing :)

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.