Hanya Kerana Telur

14.5.13

minggu lepas, banyak betul mr. j naik kat muka aku yang xberapa nak licin sangat ni..
faham-faham jela mr. j ni kan musuh utama manusia.. huhu..
aku cuba la amalkan petua yang aku jumpa kat satu blog ni..

bahan-bahan yang diperlukan hanyalah telur, ais, dan air suam..

pecahkan telur dan asingkan kuning telur dan putih telur..


kulit telur tu, basuh cuci-cuci dan keringkan..
kemudian, hancurkan kulit telur tu sampai menjadi habuk-habuk dan pastikan lesung korang tu kering jugak ye..
kemudian, cuci muka korang dengan kulit telur tu..
kulit telur ini berfungsi sebagai scrub yang membuka liang roma..


pukul putih telur sampai dia berbuih dan kembang..
kemudiankan applykan kat muka orang..
tunggu sampai kering dan jangan bercakap dengan siapa-siapa pun dalam tempoh tu sebab memang susah nak buka mulut pun..
aku punya muka rasa macam kena tarik gitu..
kemudian, bersihkan muka dengan air suam..
masa ni, muka aku rasa segar je dan muka aku tak berminyak..


then, pecahkan kuning telur dan applykan kat muka..
procedure macam yang putih teur tu jugak...


lepas dah basuh dengan air suam, boleh la tuam muka korang dengan ais..
fungsi nya untuk mengecilkan liang roma...

kalau ada lebih, simpan aje dalam peti ais..
senang je kan dengan hanya sebiji telur, dapat la buat facial treatment.. hee ;)

kerana diriku begitu berharga.. kahkahkah!!

nota zizie : trademark kat ton, lagi la mainstream kan? hehehe..

You Might Also Like

15 comments

  1. Wah, berlapis2 jgk ea, nk kena try ni..
    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    http://insanbiasabiasa.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ada la berlapis.. buat satu, cuci.. then, buat yang lain pulak..

      Delete
  2. Pernah try juga petua nie dulu.. dekat sebulan amalkan..berseri2 wajah..hoho..
    lebih kurang tepek darah belut kat muka la..
    rasa wajah tu kena gam gajah je..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. guna telur kat rumah, free terus.. hahaha..

      Delete
  4. petua yg berguna! hehe :D takyah bazir duit beli facial treatment yg mahal2

    ReplyDelete
  5. Kita pernah buat ni dulu tapi tak guna pula kulit telur tu. Baru tahu, Bleh try. ehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati2 tau.. pedih sikit sebab kulit telur kasar.. hehehe..

      Delete
  6. 1st time la ak baca pasai petua kulit telur jadikn skrub. Humakaihh..

    Yg guna putih dan kuning telur sbg masker tu, biasa dah buat..

    ReplyDelete
  7. berkesan tak? nak try lah. hihi.mcm best plak mask2 ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. zizie try 3 hari je.. hahaha.. tapi, okay la.. rasa muka tu fresh.. :)

      Delete
  8. wah nak kena try jugak petua ni nanti ehehe

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.