AK Day #5 : Edmodo.com

28.6.13

Assalamualaikum w.b.t

Heyyo GG!

terima kasih la kepada yang nasihat kat aku untuk berhati-hati dalam pemilihan permakanan semalam.. hehe..
terasa disayangi di situ ;)
hari ni tak jadi makan asam pedas sebab perut dah kenyang makan sarapan pagi.. hee :D

hari ke-5 AK dan terakhir untuk minggu ini..
minggu ini sahaja.. minggu depan ada lagi.. huhu..

hari ni kitorang didedahkan dengan laman web www.edmodo.com..
sebabnya, kena jawab quiz secara online..
last aku jawab quiz secara online time study kat asasi dulu..
itu pun, guna laman web yang disediakan oleh pearson..


itu akaun edmodo aku..
bagusnya tentang laman web edmodo ni, boleh mewujudkan sistem pembelajaran secara online..
lagipun, co-founders edmodo, Nic Borg & Jeff O'Hara cipta laman web edmodo untuk mewujudkan sistem pembelajaran secara online yang sejajar dengan perkembangan teknologi..

cara mereka mencapai matlamat mereka ialah setiap guru boleh mencipta code untuk group yang dia cipta..
contohnya, untuk Amalan Kejuruteraan, kitorang diberi satu code yang sama..
so, masa sign-up, just insert the code group then, kitorang linked to the group yang telah disediakan oleh lecturer..
awesome kan? tak perlulah kitorang tergagau nak mencari si lecturer tu.. hehe..
if the lecturer closed the code, the students dah tak boleh register..

kerja lecturer juga jadi mudah..
boleh upload lecture notes, dan buat quiz kat situ jugak..
siap boleh letak limit time bagai..
boleh view student mana yang baca lecture notes, berapa markah untuk quiz dan lain-lain..

so, i can admit that Nic & Jeff achieve their objective..
good job you two..

You Might Also Like

8 comments

  1. dah tengok websitenya.. hehe..sekarang dah maju..belajar ke apa2 quiz ke guna online ja.. mudah n jimat masa..cuma bila line lembab itu masalah..

    ReplyDelete
  2. teknologi skrg mmg canggih..nk dptkan ilmu pun dah mcm2 cara diperkenalkan.. =)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. kalau ada code group, boleh la register.. as a student, lecturer yang akan bagi code group tu..

      Delete
  4. waaa..ohsemnye!.nnti nk try la.sume subjek bole ker? :D

    ReplyDelete
  5. Skang nih semua kat ujung jari kan....seng nk blaja thru on9 nih

    ReplyDelete
  6. wah!!mcm2 skrg ni..cuma byak2 belajarlah kan..:)

    ReplyDelete
  7. tak pernah tengok lagi web ni.. thanks for sharing :D

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.