Apehal Ramai Sangat Manusia Di Melaka Apabila Musim Cuti?

7.6.13

assalamualaikum and hey yo GG!
siapa rindu i, sila muncung mulut macam nak kiss i..
okay, tak ada sape nak muncung mulut, i blah la.. huhu..

lama betul tak update entri.. hee :D
hari ni, baru ada mood nak update sebab sedang beristirehat daripada study..
tatut itew ngan final.. hewhew ;)

baru-baru ni cuti sekolah..
i is jeles tau sebab family gather ramai-ramai, makan sate tapi i kat sini kena menghadap buku dan report.. huhu
so, mr. wonderwall yang mendapat amanat dari angah, "tolong tengok-tengokkan izza", bawa i jalan-jalan ke bandar melaka..
so, i expect, i boleh la berjalan-jalan, cuci mata rehatkan minda.. but!!
kitorang stuck dalam jam sampai maghrib tau..
dan kerana dah tak ada mood, lepas je daripada jam yang lama, terus balik!

why everyone likes to visit Melaka?
sedangkan this year Visit Terengganu 2013 kot..
but, Melaka ni jugak yang penuh dengan pelancong..
sampaikan kitorang ni tak seronok berjalan-jalan.. huhu..

so, i make some research *rajinnya buat research padahal study tu tak habis lagi*
i jumpa this entri kat satu blog ni..

antara sebab-sebabnya :

historical places.
yes, Melaka is full with bangunan-bangunan bekas peninggalan penjajah dahulu..
A Famosa, Bangunan Stadthuys and banyak lagi..
memang areas tu, aku perasan ramai yang pergi..
bukan nak kaji sejarah sangat pun.. more to bergambar..


contoh macam dua beradik ni, sorang tu dah pernah duduk melaka selama lima tahun, sorang lagi, tengah belajar kat melaka..
saja gatal nak ambil gambar berlagak macam pelancong.. hahaha..

Food!
siapa tak suka makan, speechless i dibuatnya.. hewhew..
Melaka punya makanan not bad la..
ada asam pedas, seafood, baba & nyonya food, cencaluk, belacan..
kalau untuk seafood, Melaka ada dua tempat utama, which are umbai and alai..
i pernah pergi dua tempat ni.. uolls faham-faham ajela harga seafood macam mana.. lalalala..
untuk asam pedas, i selalunya makan kat asam pedas claypot..
mr. wonderwall pulak, selalu makan asam pedas Hajjah Mona.. nanti i nak try la pergi sana.. hee :D
i tak pernah try lagi makanan baba dan nyonya..

Tempat-tempat release tension..
banyak tempat kat Melaka ni untuk release tension..
antaranya...
Air Panas Gadek, Pantai Klebang, Pantai Puteri, Wonderland, Pengkalan Balak, Taman Seribu Bunga, Taman Botanikal, Zoo Melaka, Taman Rama-Rama dan Reptilia dan macam-macam lagi!!!!

so, i make conclusion kalau kerajaan Malaysia buat kempen Visit Terengganu 2013 pun, masih ramai lagi yang datang melawat Melaka..
at the end, Visit Melaka every year!!

nota zizie : jadi gedik jap guna "I" sebagai ganti nama diri.. hee :D

You Might Also Like

25 comments

  1. Rabu lepas baru balik Melaka, pergi Bayou Lagoon Park Resort. :D

    ReplyDelete
  2. bestnyaa.. x pernah lg sampai melaka.. hihi

    ReplyDelete
  3. Wah wah wah. Bestnya. Tak pernah pun melawat Melaka. Pernah pergi sekali je, tu pun masa htr kakak masuk uitm. Huhu

    ReplyDelete
  4. orang melaka singgah jap.... sy duk mlaka dh lama... klu sdare mre dtg msti ajk jln2 1 mlaka... seronok... yuh singgah blog sy....
    http://eqataurusgurl91.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Taun lepas pi visit melaka memang jem giler jalan ape entah yang dekat famosa orang nak naek perahu. Dah la jalan jem, nak naek perahu pun jem kena beratur panjang.. laen kali lau pi sana kena amek cuti panjng baru syok nak cuti2 Malaysia..

    ReplyDelete
  6. biasalah, melaka ni sng bg diorang, ngeri kecik dn byak tmpat best..nk p mn2 pn dkat :) xplu fkir ssat hu3..dh lma xp jenjalan ke Melaka

    ReplyDelete
  7. Huh...melaka skrg dah btul2 brubah. kalau time cuti mesti jln jem sini sana, cam kl lak..

    ReplyDelete
  8. melaka best kan...bnyk tmpat pelancongan yg best2 & menarik..

    ReplyDelete
  9. Teringin jgk nak pergi Melaka,,,tp entah bila

    ReplyDelete
  10. bestnyeeee.... lyla mmang nk pegi sana dari dulu lagi.. :')

    ReplyDelete
  11. aah la zie..kat melaka sentiasa full..akak pun pelikssss...hihihi..bila sekali sekala jalan-jalan ke melaka terasa macam berada di oversea la pulak..cuma tak speaking london la..nasib tak pakai skirt dik..yang baik kita ambil..yang suam-suam tu buang tepi..

    ReplyDelete
  12. ah bestnya :)
    masih belum berkesempatan lagi nak pergi Melaka ^^ huhu

    ReplyDelete
  13. huhuhu~ besa r tu zizie...kat snakan banyak tmpt n tnggalan sejarah so daya tarikan sntiasa ada...tp yang menarik sekali adalah 2 orang pelancong kat atas tu hahaha!

    ReplyDelete
  14. bestnya dapat jejalan dekat melaka ..
    jeles i tau . kih3

    ReplyDelete
  15. Melaka memang best! teringin nak jalan jalan kat sana lagi. erm, pergi sana beli cencalok tak? hahaha

    ReplyDelete
  16. lame nyee tak g melaka.. hihihi :)

    ReplyDelete
  17. uncle kak lea duduk kat ujong pasir dan selalu kak lea dan family pergi lepak kat jonker street jengok2 uncle kat kafe he3..

    dulu masa kak lea duduk muar dengan atok,bosan sikit2 jalan pergi melaka.sekarang dah duduk selangor,rasa rindu arghh nak ronda melaka macam dolu2 he3...

    ReplyDelete
  18. Pernah pergi skali time cuti skolah..... mmg giler ramai org.. nak parking pon susah... akhirnya gi parking kat coconut shake klebang.. situ pon ramai orang jugk.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  19. Salam.

    Selain tiga sebab tu, faktor lokasi gak kot. Melaka kan dekat dengan bandar2 utama, KL, Putrajaya, Seremban. Nak kesana dah tak jauh. Kdg2 org dok bandor ni maleh nak drive jauh2 smata nak bercuti je kan, baik pi mlaka. Laut ada,muzium ada, shopping mall ada, makan best2 ada, semuaaaa adaaaa! hahahha

    Mmg time cuti rmai, ritu ak pi time CNY..ak pun mcm.. "huh..apesal rmai sgt..cam tak melancong je ak rasa" (-_-)

    ReplyDelete
  20. kawan2 dari Melaka ada ajak Hana ke sana.. insya-Allah one fine day :D

    ReplyDelete
  21. ayak..kita suka sangat pi melancong kat melaka..tak puas kalau sehari ja pusing melaka..huhu..banyak muzium terlepas.. yg menara taring ke apa entah tu..haha..tak cuba lagi..hehe

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.