Jerebu di Melaka.

23.6.13

Assalamualaikum :)
heyyo GG!

kembang kuncup kembang kuncup aku nak bernafas dalam udara jerebu..
baru aje haritu aku jawab exam critical and creative thinking, disuruhnya buat mind map pasal kesan negatif jerebu..
dan sekarang, jerebu tu menyerang kita..
kesian paru-paru ni, kepala pun dah naik pening..
nak buka tingkap pun dah naik segan >//<
segan sebab si debu+habuk tu habis mengotorkan bilik aku.. hewhew..

klik untuk lihat dengan lebih jelas. sumber daripada rakan.

ini merupakan statistik indeks pencemaran udara (ipu) jerebu yang dikeluarkan pada 7 pagi, 23 Jun 2013.
tahap merbahaya ialah 301 dan ke atas..
oleh itu, kawasan Melaka berada di tahap yang merbahaya..

nak keluar pun rasa seriau sebab takut dilanggar dek kereta..
mana nak tahu, orang tak nampak kita, kita juga yang menjadi korban kan..
nak pergi Amalan Kejuruteraan (AK) esok pun, rasa berat hati betul..


terpaksa bertopeng untuk keluar ke kawasan terbuka..
pening pulak kepala ni bila terpaksa menghidu segala jenis bau..
aduhh.. rakan-rakan semua, jagalah kesihatan diri dan banyakkan minum air..
nak keluar tu, jangan lupa pakai topeng muka..
kalau nak pakai topeng adiwira pun, boleh~

You Might Also Like

3 comments

  1. Area pantai timur pun makin menjadi2 jerebu nie..
    kerja aq kat site habes segala habuk aq sedut tambah2 lagi ngan jerebu.. lau tak jaga skrung entah2 ICU dah sekrang.. ehem2 lek sponser tpoeng muka tak? keh..keh...keh

    ReplyDelete
  2. tc la..hm jerebu ni mmg bhya..rmai plak yg jd nnja ye he3...

    ReplyDelete
  3. Satu sikap yg CK amat puji...memakai face mask. Ia bagus utk kesihatan kita jg :)

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.