Pemeriksaan Kesihatan

12.9.13

Assalamualaikum w.b.t
Heyyo GG!

hari ni, di kampus ada pemeriksaan kesihatan dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Melaka dan PUTRA Specialist Hospital yang berlangsung di Perpustakaan UTeM..

oleh kerana line yang agak panjang, aku dan mr. wonderwall terus ke bahagian mata..
harus dibawa mr. wonderwall sekali..
sejak accident patah tulang, dah bambam dia.. perut pun dah ke depan..


di bahagian mata, baru aku tahu yang rupa-rupanya aku silau..
humm.. mungkin sebab tiap-tiap hari menghadap laptop..
silaunya tinggi pulak tu.. dan nampak gaya, terpaksalah pakai spek..
alahai.. tak comel la titew nanti pakai spek :(

bila dikira bmi, alhamdulillah masih normal..
body age pun dikira juga.. body age ni, usia badan kita tau..
aku ni awet muda! 18 tahun.. haha..
ada kawan-kawan sekelas yang beratur sekali, macam tak percaya.. haha..
tekanan darah pun normal.. Alhamdulillah :)

di bahagian nutrition, aku tanya itu dan ini sebab aku kurus dalam gaya yang tak sihat..
pakar nutrition tu pun terkejut bila aku cerita yang dulu aku gemuk and turun secara drastik 9kg..
and start daripada tu, macam-macam masalah kesihatan yang berlaku..
kekurangan zat besi katanya.. okay, i'll control my diet..

masa konsultasi doktor, doktor cakap, "baguslah! maintain kan your body weight. body age pun 18, bukan senang bila ada pemeriksaan kesihatan, ada yang awet muda macam ni.."
masa tu rasa macam forever young .. hahaha..

lastly, ke pemeriksaan pendengaran..
alhamdulillah, belum pekak lagi.. haha..
dia nasihat jangan guna cotton bud..
sebenarnya, tahi telinga ni bagus, banyak benefitnya..
bila mandi tu, lap sikit telinga tu.. that's the better way ever than using the cotton bud! :)

malam ni nak tidur awal..
bak kata cik abang, kalau dah jumpa doktor tapi tak ikut cakap dia, tak guna la pergi buat pemeriksaan kesihatan! :)

FOREVER YOUNG :)

You Might Also Like

10 comments

  1. bgusnya cik abg =) bilalh nk merasa rawatan free mcm ni..nk jugak rsa dri ni dihargai ha3..mata silau 2 mcm mn?? kalau tgok cahaya jd silau ke?? bmbg juga ni kalau nk drive malam2..

    ReplyDelete
  2. Cewahh forever young tuu. Haha. Akak, bahaya ea rupanya pakai putik kapas tu. Tapi kat sekolah kalau tak dengar mesti cikgu cakap sebab tahi telinga banyak. Mana satu betul ni ? :'(

    ReplyDelete
  3. hehe..18 tahun tu...alhamdulillah..nasib dah berpunya ye..kihkihkih..masih muda ni lah jaga kesihatan supaya masa tua kelak tidak merana..

    ReplyDelete
  4. wah best gak ek wat pemeriksaan kesihatan mcm ni. ngadap laptop memang leh wat silau tu tak di nafikan sebab akak pn sama heheh ^_^

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah, sihat aje ye . .
    saya pun rabun silau
    klau hadap lappy lama-lama memang sakit mata
    kena pakai spek baru oke
    waa tinggi betul ye . . 159.5 ? saya 151 :(
    sobsob

    ReplyDelete
  6. is it free?mst lah kan? oh besttnyee..

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.