Tutorial : Dapatkan Code Google Friend Connect

4.10.13

Assalamualaikum w.b.t

Salam Jumaat kepada semua dan Heyyo GG!

sejak akhir-akhir ni, ada beberapa blogger baru yang menapak di dunia blogger..
welcome to blogging world ;)

malangnya, ada yang tak tahu pasal pentingnya Google Friend Connect




button follow yang lain tu, boleh aje nak digunakan, TAPI! seseorang blogger hanya boleh follow 300 blog sahaja..
sebab tu la kadang-kadang, bila ada orang mention kat korang yang dia dah follow, but bila korang cek, tak ada pun..
bukan salah dorang sebab dorang tak tahu dan juga bukan salah korang..
salahkan kepada pencipta button tu.. isk3...

untuk pengguna blogskin, sila upgrade template terlebih dahulu
1. setting > template > upgrade template
2. layout > add a gadget > more gadget > cari follower dan tambahkan di sidebar.

untuk dapatkan code follower widget, korang boleh gunakan tutorial di bawah...

1. pergi ke blog korang dan tekan CTRL + U
2. di view source, cari code if (!window.google || !google.friendconnect) {
3. copy daripada script type="text/javascript" sehingga code di bawah...
locale: 'en' },
skin);
/script>
4. jangan tertinggal walau sepatah perkataan.. dan code follower widget anda akan kelihatan seperti di bawah..
5. bagi pengguna blogskin, revert semula ke classic template. cpoy+paste di template. manakala pengguna template blogspot, anda boleh paste di HTML/Javascript..

kalau tak faham, boleh la pm aku. hee :D

You Might Also Like

16 comments

  1. alah, mama tak faham... kenapa jadi begitu ye zie?

    ReplyDelete
  2. Memang google friend connect sangat penting bg seseorang blogger :)
    Sahizatul Sahimi

    ReplyDelete
  3. X faham la,,nk kena edit html dulu ke,pstu nk paste kat atas atau bwh kod tu

    ReplyDelete
  4. perasan juga banyak blog baru nie..apa pun ilmu nie sngat bermanfaat kat mereka :) salam jumaat singgah dari entri mama :)

    ReplyDelete
  5. entah..tak berapa paham..hehehe..

    ReplyDelete
  6. opss..
    tambh seorg lagi follower baru kt cni.
    hehe...
    slamat bkenalan dr shark :)

    ReplyDelete
  7. pergi ke: add a gadget - more gadget (page satu tak silap widget follower ni no 25)

    ReplyDelete
  8. zie..akak tak fham la..hehehe..kalau zizie cikgu dapat anak murid macam akak mesti pengsan hari-harikan :)

    ReplyDelete
  9. ooh mksudnya kna guna yg ni jela bole follow lebih dari tu.

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum...zizie,

    ziarah sini dan komen... bagus tutorial nie bagi blogger baru yg x tahu,,,

    mselim3

    pls: ok follow sini.. if u free follow me..kalau sudi k..

    ReplyDelete
  11. hari tu kak cari benda ni lah dgn kawan yg bru nak start blog. nasib baik lah jumpa.

    ReplyDelete
  12. aaa... mama faham dah.. hihi, cian zizie.. mama ler tu yang tak faham tu.. hihi

    ReplyDelete
  13. haa kann boleh follow sampai 300 je..tq untuk tutorial ni.

    ReplyDelete
  14. salam sis.. saya dah buat.. tapi kenapa tak kuar2 kat blog saya ye? aritu pon ade buat, jadi.. pastu tibe2 hilang.. till now buat bnyk kali pon tetap tak menjelma jugak.. adoii..

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.