Malay's Perception : Kahwin Muda

13.11.13

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

beberapa hari yang lepas, aku dapat khabar yang ada budak satu fakulti dah kahwin beberapa bulan yang lalu..
Alhamdulillah, masjid sudah terbina :)
kenal aje orangnya, sebab selalu nampak pasangan tu...
but, this news tak hebah sangat sebab dirahsiakan, tapi kalau siapa dah tahu tu, tahu-tahu jela kan..
dan aku sebagai seorang manusia yang berfikiran terbuka, of course la akan bertanya, "eh, kenapa tak hebah? good news kot!"

google

semestinya akan ada suara-suara sumbang seperti :
"dorang segan, takut kalau ada suara sumbang mengata, kahwin muda kan.."
"cepatnya kahwin, mesti dah jadi apa-apa tu"

oh my! malay people, please la..
bila bercinta,sudah sememangnya menjadi fitnah..
bila kahwin pun, nak jadi fitnah ke?

betullah kata ustaz azhar idrus, zaman sekarang semua orang nak susahkan perkahwinan..
padahal, perkahwinan itukan digalakkan oleh Allah swt..
sepatutnya, kita gembiralah dua pasangan cicit adam telah dijauhkan daripada maksiat..
what's wrong with those yang asyik nak pertikaikan apa manusia lakukan?

adakah kerana usia muda, belum bekerja, masih belajar perlu ada manusia mentaliti kelas ketiga membuka mulut tempayan mereka?
biarlah mereka dengan kehidupan mereka..
si suami dah rela nak pikul, galas tanggungjawab kan..
we as outsiders, just need to pray for their happiness instead of ragu-ragu sama ada si suami boleh ke nak tanggung isterinya..
kan bagus kalau mulut yang mengata tu hulurkan bantuan sedikit, nampaklah jugak keprihatinan anda di situ..

islam mengatakan bahawa kahwin itu membawa kepada kekayaan..
tapi, adat manusia mengatakan bahawa mesti kaya dahulu, barulah kahwin..
itulah manusia, suka sangat berpegang kepada adat daripada agama kan...

kepada pasangan itu, zizie doakan korang barakallahu lakuma wa baraka, alaikumaa wa jaama'a bainakuma fii khaiiir :)
teringat sahabat bergurau, "jangan doakan bahagia sampai ke anak cucu, nanti bila dah ada cucu dah tak bahagia".. hahaha..

You Might Also Like

13 comments

  1. alhamdulillah terbina masjid, lepas ni giliran zizie plak hehe:)

    ReplyDelete
  2. Zara pon kawen muda.. Mase tunang umur 20.. Start bkawan pon, daa dgr sora sumbang..apatah lg bila btunang dan bkawen muda ni..smakin sumbing mereka bkata2. Bg zara..abaikn saje mereka, nnti pnt jg dorg tu bkata2..yg pntg, jalankn tggjwb sbg isteri yg baik kpd suami..

    ReplyDelete
  3. akak pun rasa ralat dan sedih bila tengok segelintir masyarakat kita zie..penuh dengan persoalan yang tidak sewajarnya..rasanya adalah lebih baik mendoakan..sama-sama happy..sama-sama merasai nikmat kegembiraan dunia akhirat..

    ReplyDelete
  4. mulut orang kita mana boleh tutup...baikan je..hahaha...

    Selamat pengantin baru jua buat mereka tu...in shaa Allah ada keberkatan hidup :)

    ReplyDelete
  5. akak kawen lambat rasa menyesal sikit kawen lambat ni..sapa yang dah kawen tau la alangkah bagusnya kalau kawen awal..

    ReplyDelete
  6. biasalah tu org melayu. suka buat speculation liar. xde halnya kahwin muda.

    ReplyDelete
  7. memang rasa geram dengan org yg berfikiran mcm tu. tapi apa2 pun, Alhamdulillah masjid baru sudah terbina. :D

    ReplyDelete
  8. akak pon kawen muda dolu...sbb tu dah ade anak dara skang..hehehe...zizie bila lagi?..

    ReplyDelete
  9. Saya ada satu soalan

    Kak Zizie bila nak kawin ? Mweheheheh

    ReplyDelete
  10. malu nak ngaku tapi itulah segelintir masyarakat kita..akak dlu kawen umo 20..masa tu segan juga sbb takut org sangka lain..nape nk kawen awal? terlanjur ke? tapi fikir2 balik, nape nak malau kawen.lagi malu kalau x kawen asyik brkepit..last2 bila dh kwen org asyik tanya je blum ada baby ke..ishh..pening juga dgn manusia ni..yg penting, abaikan je lah smua tu.yg pnting kita tau apa yg kita buat.

    ReplyDelete
  11. Teringin nak kawin mudak jgk.. tp da 21.. muda lagi kan... hehehe

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah fara jodoh awal... da genap setahun kawin... Segalanya semakin dipermudahkan... jgn tkot kawin muda.. :)

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.