Rezeki

19.11.13

Berakit-rakit ke hulu,
Berenang di tepian,
Bersakit dahulu,
Bersenang-senang kemudian.

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

Aku suka sangat peribahasa ni..
Bila teringatkan peribahasa ni, mesti diri yang tengah rasa susah berusaha jugak meneruskan kehidupan dengan harapan akan senang kelak.
Kita kan selalu diajar, untuk mengucap Alhamdulillah yang bermaksud segala puji bagi Allah apabila dikurniakan rezeki..
Dan dengan ungkapan pendek itulah, insyaAllah rezeki akan lebih murah…

Elakkan berperasaan dengki dengan nikmat orang lain..
Nanti terkena penyakit hati, susah dan merana badan..
Dan berpuas hatilah dengan rezeki yang diberi..
Kerana ada lagi yang lebih susah daripada kita..

Dan mak selalu berpesan, “susah mana pun kita, jangan pernah berhutang.. kalau ada berhutang jugak, ada duit je terus langsaikan..”
Alhamdulillah, nasihat mak yang itu selalu anak mak amalkan..
Aku tak kisah berlapar daripada berhutang..
Sungguhlah, takkan pernah rasa aman dan tenteram tau…


Sesungguhnya, rezeki itu rahsia Allah J

You Might Also Like

11 comments

  1. nnt kalo nak beli keta or rmh byr cash je terus hehehe :p

    ReplyDelete
  2. kesenangan yang dilalui setelah menempuhi kesakitan itu adalah lebih membawa makna pada kita..dan kita akan lebih menghargainya zie..berbanding jika kita terlalu mudah untuk memperolehinya kadangkala buat kita terlupa diri.. :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah, syukur dgn rezeki yg diberiNya selama nie..

    ReplyDelete
  4. betul tu zizie, rezeki tu rahsia Allah.. ^_^

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.

    Aah zie..nak kata sibuk sgt takda la..cuma ak mmg perlahankn aktviti blogging.. dah tua..camnilah,ahahaha

    Pesanan mak ko tu, itu jugala org tua aku bagitau. Bila dah keja, dapat gaji, utamakan bayar bil2 yg penting. Boleh nak reward diri sndiri, tpi settlekan dulu bil2 ni..slagi tak settle slagi tu jiwa tak tenang.

    Rezeki ni..Allah selalu bagi dari sumber yg kita tak jangka. Yg bole jangka, gaji dari kita bekerja,yg tu biasala kita nampak.

    Tpi cuba tgk balik khidupn sharian kita, mesti ada yg Allah bagi..cuma kdg2 kita lupa.. ^_^

    ReplyDelete
  6. fuhh.., mendalam., ni da masuk bab rukun iman ni.,

    ReplyDelete
  7. hidup sbgai student nie mmg kne byk jimat.. insyaallah duit cukup... klu tak cukup kene cr bank nama pa&ma.. hehe

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah. Bersyukur dengan nikmat hidup dan rezeki dari-Nya. Ayah mertua kak yati selalu pesan "kalau senang jangan lupa orang susah. dalam rezeki kita ada rezeki orang lain."

    ReplyDelete
  9. suka facial.. rase muka pun fresh jerr

    ReplyDelete
  10. pyakit paling bbhaya, pyakit hati.. huhu.. mintak di jauhkn, minta di bersihkn bila tkene.. huhu

    ReplyDelete
  11. best tak? terkeluar habis tak duri2 ?tambah2 kat hidung..adoii

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.