Tutorial : Feed Pengguna Blogskin Update di Bloglist

29.11.13
Assalamualaikum wbt.
Heyyo GG!

bagi pengguna blogskin macam aku, memang kurang faedahnya apabila bermain dengan gadget yang sesuai untuk blogger template kerana blogger template menggunakan Extensible Markup Language (XML) manakala blogskin menggunakan HTML untuk mengedit blog..

malah, pengguna blogskin juga mengalami masalah untuk feed..
terutama sekali, apabila link blog anda ingin diletakkan di dalam bloglist..

bagi blogger yang meletakkan blog Ice Princess di bloglist mereka semasa Ice Princess menggunakan blogger template, tiada masalah kerana ketika itu Ice Princess masih mempunyai feed..
oleh itu, bloggers seperti mama, kak jua, kak liya tidak mempunyai masalah dengan feed daripada Ice Princess.
baru-baru ini, setelah Ice Princess bertukar kepada blogskin, Ika meletakkan Ice Princess di dalam bloglistnya, tetapi feed untuk Ice Princess tidak berupdate..

puas meng-google sana sini, check error di http://feedburner.google.com/ , tetap tak dapat selesaikan..
alhamdulillah, terjumpa hanya satu cara sahaja yang dapat membantu pengguna blogskin tentang masalah feed..
sebelum itu, pastikan feed ketika menggunakan blogger template tidak mempunyai masalah.

1. login ke http://feedburner.google.com/
2. klik blog anda di bawah feed title


3.klik edit feed details


4. copy link di original feed dan pastekan di bloglist.


kalau nak cuba, copy link ini di bloglist anda - http://zafarah.blogspot.com/.
akan keluar "could not detect this feed....." kan?
tetapi, apabila link ini di-paste-kan - http://zafarah.blogspot.com/feeds/posts/default ianya kembali seperti biasa.. hooray!

so, after this kalau nak letakkan Ice Princess di bloglist korang, copy link ini ye..
http://zafarah.blogspot.com/feeds/posts/default
nota zizie : ada sesiapa tahu tak, macam mana nak buat bloglist untuk blogskin?

You Might Also Like

13 comments

  1. alhamdulillah..hehehe..akak pun suka sebenarnya nak berblog skin..tapi mengenangkan bakal timbul 1001 masalah kerana kurang berkemahiran..akak abaikan seketika..akak sayang sahabat blogger..takut jadi cacamerba akak nanti..hehehe..tapi kalau kita bersungguh insyaAllah kesulitan itu boleh dileraikan.. :)

    ReplyDelete
  2. betul..saya pun ad add zizie dlm bloglist feed mmg x keluar...:(

    ReplyDelete
  3. Memang blogspot ni kita pening sikit nak edit coding guna XML ni. Kalau nak compare, rasanya guna HTML mudah lagi nak faham cara susun atur website.

    ReplyDelete
  4. aefa masih tak paham semua cerita blogskin, blogger template, denim.. hehe.. btw.. info berguna utk mereka yg ada masalah feed :D

    ReplyDelete
  5. betul3 huuuu, ada juga blogger lain ika nak masukkan dalam bloglist pastu kuar yang xde feeds tu laa, terus remove je hukhukhuk
    sedih~

    ReplyDelete
  6. adeh pening dgn benda2 mcm ni..x pakar..hihi

    ReplyDelete
  7. bloglist ke?
    shiro dah tengok tapi banyak yang guna another blogskin for ex-link
    kalo nak bloglist payah cari kat google jugak :D

    ReplyDelete
  8. Tak reti sungguh bab2 ini. Huhu

    ReplyDelete
  9. serius mmg stress bila kta dh update blog tapi kat bloglist kawan yg letak kita dlm bloglist tu mcm kita xupdate kan.. hari tu kak ada mslah ni tapi alhamdulillah dh settle ^_^

    ReplyDelete
  10. Guna html lg senang..anyway, nice information!

    ReplyDelete
  11. alamak.. dah jumpa solution tapi tatau nak buat camane TT^TT uwaaaaa...

    Zizie can you help me? :'(

    cer tgok entry Misaki tak naik dekat blog Zizie kan? TT^TT

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.