Wow! Mini Cooper!

16.11.13

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

first of all, tahniah kepada adik-adik yang mengambil UPSR pada tahun ini?
how's the result?
tak kisahlah flying colors or the gloomy one, this is not the point to keep disappointing..
adik aku, yang ambil exam kat hospital pun, tak dapat result yang gempak..
however, i proud with him dalam keadaan sakit, mampu nak jawab exam..
even mak pun cakap, "kalau dia dapat result elok pun, mak tak nak kasi dia belajar jauh-jauh"
of course la kan, kalau dah hati seorang mak, dia rasa berat hati dengan keadaan anak dia yang macam tu..

oh! and of course this recently ada perkara yang menarik berlaku..
tahniah kepada adik yang dapat 5A dan parentsnya telah hadiahkan sebuah mini cooper..
FYI, that's my favorite car.. kecil dan comel.. hihi..
dan, lantaran itu, ada yang mengutuk, ada yang jealous dengan imbuhan yang diberikan..


pada pada pendapat aku, kita tak boleh masuk campur dalam urusan itu..
ya, memang zaman kita dulu-dulu, ucapan tahniah aje dah mencukupi..
parents aku pun paling kurang masak sedap-sedap untuk satu family..
tapi, kalau kita sendiri yang dapat macam adik tu, korang rasa apa? happy kan?
lagipun, ayah dia belikan kereta tu dengan hasil titik peluhnya sendiri, bukannya ambil duit cukai yang dibayar oleh rakyat..
so, for me, nothing biggie sebab dia bagi pun kat anak dia sendiri..

berikut ialah komen daripada fb..

biarlah... dia nak hadiahkan anak dia mini cooper ke, banglo sebuah ke, bukannya dia beli guna duit cukai yang dibayar oleh rakyat...

"Alasan boleh dicipta.. namun kita tak boleh nak kritik lebih2 saudara.. selagi parent dia tak mencuri, selagi parent dia tak merompak, selagi dia gunakan harta yg halal.. dia bebas beli apa saja janji tidak melanggar agama.. Tu hak manusia yang Allah berikan kpd manusia.. pikir logik sekalipun confirm la parent yg drive Kete tu n pakai Kete tu.. Hadiah tu cuma sebagai pkara yg menaikkan smgt... Kita pun xtahu sebenarnya apa rancangan parent dia.. bertanya kpd pihak yg terbabit adalah paling afdal..

Kalaupun parent dia yg upload pic mini cooper tu di media sosial dan nampak la riak disitu namun hak kita tetap terbatas utk kritik lebih2.. itu hal dia dgn Allah..
Pkara yg boleh dibawa berbincang mungkin hadiah sebegitu kpd anak yg baru berusia 12taun mmg keterlaluan.. didikan dgn hadiah mungkin boleh ditukarkan dgn hadiah lain yg lebih bermakna.. spt hadiah set pen ataupun alatan persekolahan.. namun ia terlalu subjektif.. sama la mcm majlis perkahwinan.. sekiranya mampu nak buat besar pun buat la.. hujah simple disini ialah selagi harta yg halal tidak ada masalah.. agama pun tidak melarang asalkan tidak melakukan pembaziran..

Mcmnilah.. kritikan2 lepas ini biarlah pd issue yg besar2 dan issue2 yg membolehkan kritikan itu menjadi pemangkin.. ada pro n contra disini.. maybe sbb mini cooper itu kita telah menghina niat ayah budak itu.. ataupun maybe kita nak ubah pikiran masyarakat bahawa didikan dgn harta benda akan merosakkan bdk itu satu hari nnti.. Apapun biarlah kita membicarakan sesuatu perkara adil pada kedua2 pihak.."
nak kata berlaku pembaziran, sah sah lah mak bapak dia yang bawak kereta tu nanti..
kalau dia biar tersadai, nak tunggu anak dia dapat lesen, aku tak tahu la nak kata apa..
baik bagi kat aku kan.. hehehe..

ingin aku tekankan kat sini, janganlah cepat sangat mengikut orang untuk menghakimi benda yang tidak perlu..
aku tahu, memang seronok jadi hakim yang tak bergaji, tapi fikirlah apa yang kita dapat?
wang ringgit? kepuasan? pahala? mungkin itu jauh sekali...

You Might Also Like

3 comments

  1. rezeki adik tu dapat hadiah mini cooper.. nak compare zaman dulu dgn zaman skrg ni memang tak boleh lah.. teknologi pun dah makin maju. manusia pun makin moden :)

    ReplyDelete
  2. biasa la org Malaysia kan typical thinking..kay Mai pun terase..haha..tp untung woo adik ni dpt mini cooper kan..even Mai xde lesen n kete lg -.-

    ReplyDelete
  3. tahniah buat adik ni....baru upsr dah dapat mini cooper....nanti spm tak tau bapak dia bagi apa pulak....memang the best la family ni...

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.