Bawa Blogskin Menjadi Simple Template

15.12.13
Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

Alhamdulillah, selesai juga kerja mengedit blog..
eh.. eh.. don't get me wrong. i just edited my blog. bukan ambil upah edit blog ye :D

tadi BV ada tegur, tanya zizie guna blogskin ke?
okay, perhatikan gambar di bawah.


gambar di atas ialah template blogskin yang digunakan oleh zizie selama tiga bulan..
oleh kerana zizie nak bertukar ke blogger template, tetapi tak sampai hati nak tinggalkan blogskin macam dalam gambar ni, zizie bawa blogsin tu menjadi blogger template..

compare, copy and paste, try and error..
satu hari suntuk menghadap coding, akhirnya siap juga..

sebagai tambahan, zizie buat post divider sendiri menggunakan excel..

zizie cuba nak buat drop down menu tab, tetapi tak berjaya kerana code yang zizie jumpa, tak menjadi..
so, zizie hanya buat menu tab yang mudah sahaja.
sekarang menu tab zizie ada sectionnya sendiri. korang buka la sendiri.

yang paling best, zizie akhirnya dapat kembali bloglist zizie yang memang tak boleh diletakkan di dalam blogskin.
dah lama tak usha bloglist, ada sorang dua blogger dah berhenti berblogging.

zizie menggunakan simple template.
jadi kalau ada pengguna simple template yang mengalami masalah, boleh lah usulkan pertanyaan di fanpage zizie..
insyaAllah, zizie akan bantu apa yang boleh..

selamat membaca di Ice Princess

You Might Also Like

16 comments

  1. cayalah kak zizie. .mmg sma cm blogskin lma 2. .lgpun sy mmg ska tgk blog akak yg blogskin. .pndai akak edit simple tmplate pun nmpk cm blogskin dh. .cantik n lawa. .hehe. .terbaek. . :)

    ReplyDelete
  2. syoknya bila boleh mengedit blog ni kan :)

    ReplyDelete
  3. Hmm, okey dah ni. Cun, cuma tulisan menu tu kena ubah sikit kasi nampak. :)

    ReplyDelete
  4. cemana bisa jadi blogskin to simple template ni? :o

    ReplyDelete
  5. abe, memang dah setting link mcm tu, tapi kira ok la kalo hover stay nampak..

    ReplyDelete
  6. shi ni.. akak cerita dah dalam entry tu..

    ReplyDelete
  7. zizie, mcm mana nak buat tarikh yg kt tepi sebelah kiri tu? :)

    ReplyDelete
  8. cantik theme blognya..tapi kot header tu ada gambar yang lebih cantik mesti lagi cun..udah jadi lain kaler nampaknya..:D

    ReplyDelete
  9. ika bab2 edit ni memang fail..sebab tu guna simple template je pun..miahahah
    nak ubah bagai2 yang lain tu pun makan masa...sakit hati tul..ahahah

    ReplyDelete
  10. terbaik zizie...!!bab edit blog ni sy kena tgk mood & kelapangan..wahaha sbb tak reti sgt kn byk rujuk tutorial..

    ReplyDelete
  11. ohh...cantik blog kak zizie dah..hahaha.....akak amik template yg dh siap...belum jmpe biru warna ku lagi...sedih!

    ReplyDelete
  12. akak memang tak paham bab2 cemni zizie. lagi d baca lagi btmbah kepeningan .. :)

    ReplyDelete
  13. waaa.. tantek lah blog dia, windu dia tau..

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.