Kain Sendiri Terkoyak, Tak Nak Jahit Ke?

9.12.13

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!



dunia sekarang dah moden..
kalau dulu, kita syok kat somebody, mesti kita tertanya-tanya dia tengah buat apa sekarang? semalam dia buat apa? esok dia plan nak buat apa?
tapi sekarang twitter dah ada, facebook pun dah ada..
nak tahu, sila stalk wall fb dan timeline twitter si dia..

kalau dulu, mak mak duduk atas tangga, mengumpat hal jiran mana yang dorang tak suka..
sekarang, update status, lepas tu, "kau tak puas hati dengan siapa? pm aku."
senang, mudah dan cepat..

dunia canggih, tapi sikap semakin tak bertamadun kan..
astaghfirullahalazim..
but, it's okay every one, "mistakes are human's bestfriend".
kalau kita tak belajar dari kesilapan kita, bila lagi kita nak baiki diri sendiri..

cuma, nak ingatkan janganlah kita terlampau mencampuri urusan orang lain..
terkadang pelik dengan kawan-kawan di laman sosial..
maki hamun orang bukan main, segala jenis perkataan dah keluar.. "eh, siapa yang buat dia marah?"
tup.. tup.. dia marah dengan si A, tapi si A bukannya buat masalah dengan dia...
senang cerita, dia maki si A kerana orang lain terasa dengan si A..

bak kata mak, "tak ada masalah, cari masalah.."

betul sangatlah tu...
kekadang, fikir jugak apa bendalah yang dorang dapat dengan buat benda macam tu..
tak tahu ke syaitan kat keliling tepuk tangan? - husnudzon, dia tak tahu..

oh,by the way, aku pernah rasa kena maki hamun kat twitter macam mana - twice
perasaan dia - ko harap orang tu akan mendapat balasan beribu lipat kali ganda dari apa yang dia buat pada ko...

sebab tu aku tak suka benda maki hamun di laman sosial..
wake up - kalau kita tak suka benda tu jadi kat kita, jangan nak pergi buat kat orang lain la kan..

my advice : jangan berangan nak jadi keyboard warrior kalau tak berani nak berbahas lisan.

sit down, keep calm, and just watch the play - unless you're so into the trouble.

nota zizie : marilah kita sama-sama menjahit kain kita yang terkoyak tu.. hihi :)

You Might Also Like

9 comments

  1. Agree with this, keyboard warrior or whatever warrior, when we died later even our sins as small as particles will be asked later. So why not Muhasabah ourself and be repentant on all our sins, inshaaAllah. Thanks for sharing.
    Typical malay like to gossip, this kind of trends need to be changed. Especially when nowaday our gossip can spread throughout the whole world. Imagine how much sins did we did in a single tweet :/

    ReplyDelete
  2. sy takde twitter. fb pun tak selalu update. so org x boleh nk stalk sy. haha

    ReplyDelete
  3. akak klu moyan, up status kat whatsapp jaaa...hahahahaha....

    ReplyDelete
  4. sayangnya this type of attitude memang banyak sangat2 kan zizie....
    semoga kita ambil pengajaran dan jauhkan dari sifat sebegini.... :)

    ReplyDelete
  5. betul tu.. xde untung kiter sibuk hal org..

    ReplyDelete
  6. Setuju sangat dengan kak zizie. Tak patutlah nak lebih2 sangat padahal orang lain tu tak adanya macam yang kita fikirkan. Nak cari kesalahan orang tapi diri kita sendiri pon sama saja...

    ReplyDelete
  7. yes..lebih baik kita rawat kudis sendiri daripada sibuk kudis orang lain..dan lebih manis kita tampal lubangnya kain kita sebelum kita koyakkan kain orang lain kerana semuanya perlu kita jawab di akhirat kelak..

    ReplyDelete
  8. Omg , betul sangattt . btw jemput komen entri terbaru yee .

    http://mrssuperawesome.blogspot.com/2013/12/produk-muka.html

    ReplyDelete
  9. trouble trouble trouble, kata taylor swift..ehh

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.