Tutorial : Date Icon Di Sebelah Body Post

20.12.13

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

maaf kepada kak Aisya kerana terlepas pandang tentang soalan yang diajukan..
kak Aisya bertanya macam mana zizie buat Date yang diletakkan di sebelah tajuk.



1. cari kod /* Posts ----------------------------------------------- */

2. padam kode di bawah ini.
.date-header span { 
background-color: $(date.header.background.color); 
color: $(date.header.color); padding: $(date.header.padding); 
letter-spacing: $(date.header.letterspacing); 
margin: $(date.header.margin);}

3. gantikan dengan code di bawah ini.
.date-header { 
height:0px; margin:-15px -20px -500px -115px; 
padding: 30px 300px 105px 10px; 
background: url(URL GAMBAR) no-repeat; 
position: absolute !important; 
position : relative; 
float:right; 
text-align: center; 
font-family: Verdana
font-size:16px
color: #000000
}

url date icon - boleh cari di sini dan sini (icon seperti zizie punya)
font date
font zie date
font color date

4. preview & save

You Might Also Like

9 comments

  1. bab ni ika fail...ahahhahahha
    tak suka baca coding..nak edit2 blog apetah lagi...hewhewhew

    ReplyDelete
  2. boleh cuba ni. huhu.. tq share..

    ReplyDelete
  3. nanti nk cuba gak. akak bab coding ni memang FAILED ^_^

    ReplyDelete
  4. Hai Kak Zizie. Dah lama tak singgah sini. Hew2. Dah buat tutorial erk sekarang. Hehe :)

    ReplyDelete
  5. salam,
    saya mawardi yunus nak ajak awak join kontest kt blog saya . Peluang untuk memang memang cerah. Seramai 16 orang pemenang dicari untuk kontest U-Blogger. Jom sertai cepat~ http://www.mawardiyunus.com/2013/12/pelancaran-kontes-u-blogger_7.html

    tq :)

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah bertambah pahala zizie..kerana brkongsi ilmu yang ada..teruskan ye zie :)

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.