How To Create Private Folder

20.2.14

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

haritu, zizie belajar cara untuk private-kan folder daripada howtogeek..
mudah sahaja caranya.


1. hasilkan folder yang akan mengandungi private folder


2. masuk ke dalam folder yang telah dihasilkan tadi. kemudian, tekan right click dan alihkan cursor pada New. kemudian, pilih Text document.



3. buka text document dan paste code di bawah ke dalam text document.

cls
@ECHO OFF
title Folder Private
if EXIST "HTG Locker" goto UNLOCK
if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Private "HTG Locker"
attrib +h +s "HTG Locker"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== PASSWORD ANDA goto FAIL
attrib -h -s "HTG Locker"
ren "HTG Locker" Private
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Private
echo Private created successfully
goto End
:End
ubah PASSWORD ANDA kepada password yang anda inginkan.

4. Save as nama text document tersebut sebagai locker.bat dan save as type kepada All Files.



5. delete new text document. double klik pada locker dan sebuah file private akan keluar secara automatik.


masukkan documents yang ingin disimpan di dalam ruangan private.

6. double click pada locker dan keluar kotak hitam seperti di bawah.


Y = yes
N = no
(caps lock tidak penting)

tekan y kemudian enter untuk lock private folder tadi.

private folder akan disembunyikan. walaupun menggunakan option show hidden files, folder tersebut akan terus hidden selagi password tidak dimasukkan.

7. untuk membuka private folder, klik locker dan masukkan password. ulang langkah 6 untuk lock semula.

selamat mencuba :)

You Might Also Like

17 comments

  1. bagus juga kegunaannya nie..thanks sharing dear.

    ReplyDelete
  2. Oh wow, that is pretty convinient.. thanks a lot for sharing ^^

    ReplyDelete
  3. aha.. this really help me.. aiya.... I try to find for such a long time..
    thanks sbb share XDD hehe
    secret need to secret right? XD

    ReplyDelete
  4. Ouh..kak sally tak mampu nak follow..hahaha

    ReplyDelete
  5. terima kasih di atas perkongsian ini zizie.. boleh akak cuba nanti.. lebih selamat kita buat private macam tu..

    ReplyDelete
  6. wow.. i just know it. thank you cik zizie.. tak sabar nak buat!

    ReplyDelete
  7. Terbaiklah zie..lagi lagi dokumen peribadi dan sangat pentingkan..

    ReplyDelete
  8. Owh, begitu rupanya nak privasikan folder. Baru tahu nihh/ Btw, thanks :)

    ReplyDelete
  9. tapi yg tak bestnya private folder ni bila sekali tak boleh buka maka hilang lah semua. pernah kena. tak tau lah kalau ada cara nak recover balik semua yg dlm folder tu. huhu

    ReplyDelete
  10. tak perlu lagi nak gunakan 'my lockbox'..thanks..

    ReplyDelete
  11. Wan pernah guna benda nih... hehehe...

    Actually, password dia sangat visible kalau sape yang tau cara nak cari... hehehe...

    Yet, bagi wan yang ni tetap The Best.. ringan je... heheh...

    "Keep Smiling"
    ^_^

    ReplyDelete
  12. perghhh...!!! nak share yg ni... hehhe..

    menarik gila.. tambah utk lelaki bujang.. ;p

    ReplyDelete
  13. sesuai untuk orang yang simpan banyak rasia...ahahahaha

    ReplyDelete
  14. Bila tengok kak zizie tunjuk cara ni. Teringat kat memory card untuk computeer habis hidden. Hm. Mana tahu kan telah privatekan. Nanti nak try la. Jazakillahu khairan kathira kak ^_^

    ReplyDelete
  15. tq for info..
    jemput join ye.. tq :)

    http://myimpian11.blogspot.com/2014/02/segmen-blogwalking-beramai-ramai.html

    ReplyDelete
  16. Woahh.. seriously. . Tips ni bru zara tauu..

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.