Peristiwa di LCCT

18.2.14

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

Panas betul cuaca di melaka harini.
Sudahlah dari tengah hari, asyik berjalan ke sana ke mari..
Silap-silap, terlentang juga zizie di tengah jalan akibat heat stroke... hehe..

Tengah rehat sementara menunggu kelas seterusnya, tiba-tiba zizie teringatkan peristiwa semasa di LCCT.

Time tu, zizie tengah menunggu bas untuk ke KLIA.
Bas dah sampai, tapi belum dapat parking di perhentiannya kerana dihalang oleh sebuah kereta.
Beberapa kali di horn pun, pemandu di dalamnya masih lagi relaks sempat meneguk air dan membetulkan rambutnya.
Usahkan pemandu bas, penumpang yang dah lama menunggu pun boleh panas hati..

Rupa-rupanya, dia bukan pemandu kereta tersebut.
Mungkin sedang menunggu pemandu yang sebenar.
Haih. Nasib baiklah tak ada kes "pak guard bodoh" berlaku di depan mata.

Oleh kerana pemandu bas pun dah keluar suruh alihkan kereta, terpaksa juga si amoi tu alihkan.
Kesian jugak tengok lagaknya.
Maybe amatur lagi macam zizie ni..
Orang yang kat tepi ni hanya melihat sahaja.
Hampir je amoi tu nak berlanggar dengan kereta yang lalu lalang..
Sehinggalah ada sekumpulan brader ni tolong tahankan kereta yang lalu lalang supaya amoi tu dapat keluarkan kereta.

Pengajarannya, bila berlaku kesukaran, janganlah sombong untuk meminta tolong daripada orang lain.
Pada pemerhatian zizie, amoi tu boleh je minta tolong sesiapa alihkan kereta dia.
Sekurang-kurangnya, tak adalah menyusahkan hampir semua orang di situ.
Dan zizie respek la brader2 yg tolong tu.. almost 98% yang duk marah-marah tu, dorang je rileks dan tolong amoi tu.

Nota zizie: tapi, hairan jugak dengan amoi tu, kalau tak expert, jangan la duduk tempat driver.

You Might Also Like

16 comments

  1. tula, len kali minta tolong la kan?amoi tu malu kot...

    ReplyDelete
  2. org mcm ni jenis redha...lori ke treler ke...kalau dah dorang nak langgar,langgar lha...hahaha...kalau wan memang wan menjerit ahhh mintak tolong...gila ke nak mati saja-saja
    :P


    Wancrazykid

    ReplyDelete
  3. kalau sy kat tempat amoi tu mintak tolong org lain tolong alihkan drpda tanggung risiko langgar kereta lain. done exchange bloglist :D

    ReplyDelete
  4. ish2xx...kesian pulak kat amoi tu..malu kot nak mntk tlg..:D

    ReplyDelete
  5. alahaii.. ni laa xda etika sbg pmndu kat jalan raya.. kena consider laa. xleh parking sesuka hati .. zara lg xsuka kalo jmpa driver gegurl yg suka masuk line tetiba xbg signal, xjgk ringnkn tgn tu nak ucap tnda terima kaseh..angin satu badan kalo jmpa driver mcm ni..apa tak angin, byk kali kena mcm ni, dah tuu.. gegurl pulak tuu.. adoii. please respek ngn pguna j/rya yg lain.. ~.~
    ter-pnjg pulak komen zara.. hohohoho

    ReplyDelete
  6. dia takut orang cuti keta tukot..hehe..

    ReplyDelete
  7. Sebenarnya amoi tu tengah berangan nak drive ;)

    ReplyDelete
  8. malu bertanya sesat jalan. hahaha. eh ada kena mengena ke? hm =3

    ReplyDelete
  9. mungkin dia malu kot nak minta tolong org. tak pun takut. yela, org zaman sekarang ni faham2 la. susah nak jangka hati budi org. kalau jumpa yg mmg baik dan ikhlas takpe jugak.

    ReplyDelete
  10. mungkin dia malu nak minta tolong kat orang di situ.. kalau akak pun mesti rasa segan juga..

    ReplyDelete
  11. Happens once to me, but that time I also haven't learn how to drive, so I just humbly asked the person who asking us to move a bit to help move the car.

    ReplyDelete
  12. hihihi qila pun malu banyak hahaha.
    Thanks share kak zizie :D
    Tapi qila sometimes tebalkan je lah muka mintak sape sape tolong hehehe xD

    ReplyDelete
  13. Razi Ten, me too... at that time, i also don't know how to drive and holding a sleeping baby.. so, i ask the guard to help me move the car, but he doesn't want to.. okay, so i said to him, just wait for my sister then.

    ReplyDelete
  14. Masalah common bagi kebanyakan rakyat Malaysia. Kebanyakan kita agak selfish dalam kegiatan seharian. Justeru, ia mendorong kepada perlakuan yang bakal menyusahkan orang lain.

    ReplyDelete
  15. pernah juga buat lagu ni.. berlagak jadi driver padahal tak ngethi pun bawak kereta.. hehehe.. nasib baik tak berlaku kes mcm ni.. kalau kat tempat sesak tu, tak payah lah.. buat kena maki je an.. heee...

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.