Panas-Sejuk Dalam Pemakanan Menurut Perubatan Cina.

28.3.14

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

Makan! Makan! Makan!
Tiap-tiap hari kita makan. Kot kalau perut tu tak kenal erti kenyang, 24 jam mulut tu duk mengunyah makanan. Haha. Makan bertemankan Jin namanya tu.

Kalau bersembang pasal makanan dengan orang-orang tua, mesti ada istilah makanan sejuk dan makanan panas.
Contoh yang semua orang tahu, buah durian. Tabik spring la kalau makan buah durian satu raga, tak panas badan kan.. hehe.
Yang tak makan durian, gi main jauh-jauh. hahaha.

Kalau tengah bersembang dengan mak dekat dapur, mula la mak cakap pasal makanan sejuk-panas ni.
Zizie pun tak faham macam mana la makanan tu boleh dikategorikan. hee. Kau pun jarang masuk dapur zie. Mana nak tahu!


Ini ialah infografik yang disediakan oleh www.gaviscon.com.my mengenai makanan sejuk-panas.
Ini berdasarkan perubatan cina.
Nice kan info dia. Lepas ni, boleh dah nak pilih permakanan yang sihat.

Zizie pernah la bercerita dengan mak zizie yang cik abam ada asma.
Mak zizie cakap, kalau orang asma digalakkan makanan berunsur panas macam ikan yu sebab dalam badan dia sebenarnya tengah sejuk.. Wallahualam la. Zizie pun first time dengar.

Yang zizie tahu, orang yang badan banyak angin, which is suka sangat terbelahak tiba-tiba, urut sikit pun dah "ehhh.. ehhh..." (sorry. tak reti macam mana nak tulis orang tu tengah lepaskan angin melalui mulut), seelok-eloknya elakkan makanan berunsurkan sejuk seperti jambu batu..

Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh la melawat ke laman web gaviscon.com.my

You Might Also Like

13 comments

  1. fae x makan durian so kena gi main jauh2 la ne :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. fae ni... jauhkan diri dari rangkap durian tu je. okay? merajuk pulak dia ni ek?

      Delete
  2. Info yang berguna. Rupanya zumal ada unsur panas laa :)

    ReplyDelete
  3. macam tu... salam hujung minggu :D

    ReplyDelete
  4. akak rasa badan akak jenis panas kot.. terima kasih di atas perkongsian ini zizie, sangat berguna.. kena amalkan makan makanan berunsur sejuk la..

    ReplyDelete
  5. mkn durian kemudian minum kopi, bergandaan kepanasannya..:D

    ReplyDelete
  6. terima kasih kak zizie!! Serious helps me a lot hehe.
    Abah kuat angin tu hm kena lah suruh makan jambu batu eh?
    Thanks kak <333
    lepas ni qila nak kena check gak heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh qila tak nampak......
      hahaha sorry kak zizie T_T
      qilah meme selalu rabun lah kebelakangan ni haihhhh

      Delete
  7. sy jenis yg sejuk tp sy tak suka makanan yg panas ni.. prefer yg neutral dan sejuk. mcm mane? huhu

    ReplyDelete
  8. Betul kalau bdn jenis berangin pastu kerja pulak dlm ekon kena elakkan mkn mknan sjuk..nti bertambah angin

    ReplyDelete
  9. wah bagus la zizie... memang tau buah2 yg panas je tp makanan panas xtau. hehee

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.