Cubaan Membeli Secara Online

28.4.14

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

Zizie tak tahu sama ada zizie patut rasa bersalah.
Semuanya bila zizie bertanyakan tentang satu model smartphone di sebuah group fb.
Huh. Note II kesayanganku dah retak akibat "dipaksa turun tangga".

So, after soalan zizie dah di approve oleh admin, tiba-tiba ada sorang akak ni menyapa..
Berbual panjanglah kitorang.
Memang teruja la sebab smartphone yang dijual mengandungi OS android kitkat, root kelas 10 dan student boleh buat installment.
Masa tengah teruja, semuanya nampak indah. Kononnya bagai di syurga.
Sampai dah minta no akaun nak di bank in kan esoknya.

Lepas tu, tangan ni saja la nak klik profile akak tu.
Memang zizie rasa insecure.
Profilenya tak berupdate. Hanya ada dua tiga keping gambarnya bekerja dan beberapa ucapan hari lahir.
Masa tu, zizie dah takut kalau ada penipuan dan tu fake account.

Cepat-cepat la call cik abang bertanyakan pandangannya.
Dia cadangkan supaya zizie mintak salinan ic for reference sebab cik abang pun pernah beli online ( spare part motor ) dan biasanya minta salinan ic atau gambar ic.
Katanya, "kalau orang tu betul-betul , dia tak perlulah takut. Kita pun betul-betul nak membeli"

"Akak, boleh tak saya nak mintak salinan ic akak as reference. Almaklumlah akak, jumlah duit tu banyak."

"Loh. Kalau ic tak boleh la dik. Akak dah banyak kali dah post. Google la nama akak dan no akaun"

"Kalau google, memang tak keluar la kak."

And then, baru la nak tunjukkan testimoni bagai.
Okay la. Zizie cuba la bertanyakan kat insan yang memberi testimoni tapi, insan tu beri jawapan after zizie batalkan deal kitorang.
Menurut insan tu, memang dia beli melalui akak tu.

Bila difikirkan balik you are such paranoid, zizie..
Tapi, yes, i need to be like that. Melibatkan duit kot.
Lagipun, biasanya peniaga online dia ada pagenya sendiri, post pasal barangan yang dorang ada, post testimoni or feedback pasal product dorang..

Am I wrong?

posted from Bloggeroid

You Might Also Like

23 comments

  1. better safe than sorry kan. mmg patut pun kita selidik seller on9 ni. kita taktau nawaitu dorang camne :D

    ReplyDelete
  2. tak salah pun zizie buat cm tu.. lg pun beli online kne tgk mcm2 aspek.. bukan main beli je.. :)

    ReplyDelete
  3. Akaa pun beli note 2 thru online tp beli kt kwn akak a.k.a blogger jugak...die memg leh dipercayai

    ReplyDelete
  4. Kena hati-hati sebab takut kena tipu. Apa yang akak buat tu tak salah rasanya.

    ReplyDelete
  5. Betul tu kak kadang nak beli secara online pun takut. Yang dunia realiti pun orang tipu apatah lagi online. Hari tu tengok cinta ilmu fiqh syariah ustaz haryanto kata kalau nak tahu orang tu tipu ke tak macam akak buat la. At least kita berhati-hati kan kak. Kalau nasi dah jadi bubur menangis pun tak guna :')

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum zizie, samalah.. akak selalu rasa insecure bila beli online. pernah paling mahal beli rm250 breastpump electric. sebulan lebih produk tu pre order. asyik tak sampai2 je stok sampai akak nak nangis rasa. mujurlah fb dia up to date. so akak follow up setiap hari sampai la dapat barang tu. baru puas hati. ahhahaha

    duit kita kot, haruslah amik langkah berjaga2 kan... singgah menabung digi sini~~~

    ReplyDelete
  7. Senang2 pegi beli kat kedai je. hehehe. Berwaspada oke gak sebab ada kwn selalu kena tipu beli online. Bayar duit, brg tak dapat.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum zie, akak pun rasa tak insecure kalau nak main beli barang online. mesti check betul2. whether dia penjual yang jujur atau tidak. singgah menabung digi sini~~~

    ReplyDelete
  9. better juga akak cancel tu. sebab dah banyak dah kes tipu kalau nak beli scara online ni kak . so it's okay daripada akak suffer sebab khilangan duit sebanyak tu . :)

    ReplyDelete
  10. Zumal kalau nak beli barang online memang beli kat orang yang kawan2 pernah berurusan jer... Nak percaya testimoni tu pun susah maybe boleh reka2 jer...

    ReplyDelete
  11. Hah..Good isu.
    Fuza pun jual online.
    Sebab tu Fuza berdaftar dengan SSM supaya pembeli yakin dengan aktiviti urusniaga yang melibatkan duit

    ReplyDelete
  12. ye la..banyak tu..tak salah kita berhai2..

    ReplyDelete
  13. ui ui! jangan cepat buat tindakan untuk beli kak, takut jugak tu.. duit tu bukan sikit-sikit, hehe. sekali keluar, terus hilang lenyap.. barang pun tak dapat, haa sudah.

    ReplyDelete
  14. Better be safe than sorry. Saya pun selalu paranoid juga. Saya takkan beli benda yang mahal-mahal secara online. Beli benda biasa je.

    ReplyDelete
  15. Tak salah lah kak zizie hoi.
    Betul lah tu. Ish qila pun scary tau lagi lagi baca insta ; KAMIBENCIKAKITIPUONLINE
    pergh ramai sungguh penipuu. alhamdulillah qila tak jadi mangsa lagi :))
    and takpe, inshaallah kak zizie tak kena tipu okay? <3

    ReplyDelete
  16. Beli online kena hati2.. Selidik betul2 sebelum beli..
    sekarang dah banyak kes tipu jual beli online..

    ReplyDelete
  17. Paranoid apanya... kawan Master Tedi pernah hampir kena tipu, itu pun nasib baik dia nak bayar masa serah barang, bukan bayar online...

    ReplyDelete
  18. dalam hal ni, mmg kita kena berhati2.. itu hak kita.. :)
    menabung sini.

    ReplyDelete
  19. tak salah kalau zizie berhati2 .. kalo kena tipu lagi parah rasa nya .. kan ..

    ReplyDelete
  20. betul tu kak...kalau beli melalui online rasa dia lain mcm je... mcm menjolok pokok yang banyak daun...taktau yang akan jatuh tu buah manis atau sarang lebah berbisa....cewah2...ahahha

    ReplyDelete
  21. bagus cara zizie tu...jangan mudah percaya sangat...ika sendiri pernah terkena...dah bank in segala bagai lengkap..sekali barang tak sampai2...text dia..call dia..tak jawab..siap off hp lagi T_T

    burn gitu je duit ika..selamat berapa puluh hinggit je....

    kalau hp ke ape ni ika rasa better beli kat kedai je zie....or COD..jangan berani2 suh post..bahaya...takut tak sampai barang tu....kadang2 kita kena ada rasa syak tu..untuk keselamatan hewhew

    ReplyDelete
  22. kalau curiga better elak kot. Betul la tu. jgn letak kepercayaan sgt dgn dunia2 maya ni , lg2 y mekibatkan duit . takut kena tipu . =)

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.