APABILA MAK TIADA

18.8.14

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

Dah lama rasanya zizie tak cerita pasal perihal sendiri. Alhamdulillah, dalam masa seminggu lebih zizie akan tamatkan praktikal dan kemudian menyibukkan diri dengan Final Year Project.

Hari khamis lepas, parents zizie ke Perak sebab kakak zizie buat kenduri kesyukuran kat sana. so, tinggallah kami adik beradik kat kampung sebab ada yang nak ke sekolah dan kerja.

Pagi jumaatnya, tiba-tiba dengar kakak zizie menjerit minta tolong kat dapur. Terkejut zizie bila tengok api tengah yang agak besar keluar daripada dapur gas. kakak zizie pula dah panik dan tak tahu nak buat apa. zizie pun, cepat2 la sambar periuk nasi dan isikan air untuk padamkan api tu. peliknya, api tu tak nak padam pulak. pemetik api tak payah cakap la dah cair lebur disebabkan api. rupa-rupanya, gas tak ditutup. Bila di-check, ada kebocoran pada hose di bahagian sambungan pada dapur gas. nasib baiklah tak berlaku letupan.

petangnya pula, suddenly dengar adik bongsu menangis. ingatkan ada kawan-kawan dia pukul dia, rupa-rupanya rindukan mak sebab bila balik dari rumah kawan-kawan, mak tak ada. call la mak dan cuba pujuk dia. susah la nak pujuk budak berumur 11 tahun ni. kakak zizie gelakkan aje si adik tu. "tu la, masa mak ada tak nak dengar cakap mak". semalam, barulah dia nak makan makanan yang kakak masak. kalau tak, ajak makan manggis pun tak nak!

nasib baiklah mak dah nak balik malam ini! yippie!!

You Might Also Like

17 comments

  1. ala jgn ckpkan adik 11 thn..kakak umur 20an pun nk nanges je kalau jauh gn mak..hehe;p

    ReplyDelete
  2. Hahahhaa..hadoi, kecoh bila mak takde ye zizie. :D bahaya tu kebocoran. Mujur takde pape yg tak di ingini berlaku.

    ReplyDelete
  3. Alahai..ciannye adik zizie tu mesti dia manja ngan mak kan..

    Alhamdulillah....syukur semuanya selamat..

    Selamat Hari Raya Zizie, lama tak menyinggah kat sini.. ^_^

    ReplyDelete
  4. ala siannya dia nangis rindu mama >_<

    ReplyDelete
  5. Begitulah kesannya kasih ibu hinggakan terkesan di hati kita bila mak kita berjauhan walau seketika..

    ReplyDelete
  6. Nasib semuanya selamat.....Alhamdulillah..

    Lalaalala..kesiannya si adik tu..:D

    ReplyDelete
  7. ish3 sipbekla xde yg cedera ye zizie?
    haaa tu la adik tu... lainkali dgr ckp mak..bile mak ilang kejap je dah nangis hehe

    ReplyDelete
  8. alahai..manjenye adik.. sian dye nangis2 ye.. kalau mak xde kat rumah sehari, mesti mcm2 jadi.. anis pon cmtu gak..hahah..

    ReplyDelete
  9. anak manja le tu.. hihi
    selamat hari raya zizie..

    ReplyDelete
  10. pehh mcm2 berlaku ek..huhu
    bahaya jugak tuu.. ish...
    naseb zizie n adk baradik tkdepape kan. alhamdulilah :)

    ReplyDelete
  11. semua orang mcm tu la zizie :) mak mesti ada walao apa pon terjadi.. ^_^

    ReplyDelete
  12. bila mak tak de, camtu la jadinya,,haha.. teringat lak time parents pegi haji, kalut jgk saya ni,,haha

    ReplyDelete
  13. Bocor macam tu memang bahaya...
    yang penting kena tutup gas tu dulu..

    kalau tak sampai sudah simbah air tak padam-padam pun api...

    *pengalaman diri sendiri...cuak sey

    ReplyDelete
  14. mujur xda pa2...bila mak xda kat umah, mcm2 blh jadi...ibu sumber inspirasi ^^

    ReplyDelete
  15. Zumal teringat masa dulu2 bila balik rumah mak berjauhan dengan tok wan mesti malam2 menangis sorang2

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.