Annabelle. Best ke Tak?

6.10.14

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

siapa dah tengok cerita The Conjuring? mesti korang ingat ada pasal patung hantu Annabelle kan? tapi, kenapa patung annabelle sangat ditakuti sehingga diletakkan di dalam almari kaca?



Synopsis

John Form has found the perfect gift for his expectant wife, Mia—a beautiful, rare vintage doll in a pure white wedding dress. But Mia’s delight with Annabelle doesn’t last long.

On one horrific night, their home is invaded by members of a satanic cult, who violently attack the couple. Spilled blood and terror are not all they leave behind. The cultists have conjured an entity so malevolent that nothing they did will compare to the sinister conduit to the damned that is now…Annabelle.




Review

waktu zizie belum tengok cerita ni dan baca sinopsisnya, zizie rasa agak terkilan sebab zizie pernah baca kes patung annabelle ni dan kes tersebut mengisahkan nurse yang mendapat patung annabelle dan dihantuinya. bukannya tentang pasangan suami isteri seperti dalam cerita Annabelle.

bila zizie dah tengok, barulah faham sebenarnya inilah permulaan cerita bagaimana sebuah patung vintage bertukar menjadi patung berhantu.

zizie pun tak tahu nak cakap cerita ni best ke tak sebab 80% daripada jalan cerita tu, zizie asyik menyorok kat belakang handbag aje. memang full of suspense la cerita ni!!



ada beberapa persoalan yang bermain dalam kepala zizie dengan jalan cerita or certain scenes di mana boleh diubah dan menjadi lebih baik. amboi, dah macam kau pulak scriptwriter ye..

1. kenapa patung Annabelle tu mengambil masa 6 bulan, barulah nak menghantui Mia tu balik? padahal, dia masuk dalam kotak yang biasa aje. dah keluar daripada kotak barulah nak mula kacau hidup Mia.

2. macam mana anak Mia, Leah boleh ada dalam pelukan Mia semasa kejadian baby stroller dilanggar lori. padahal, obviously Leah ada dalam baby stroller dan Mia tengah tunduk ambil barangya yang jatuh. reaksi muka Mia masa tu, cuma terkejut dengan kejadian tu sama dengan lukisan yang dia jumpa. dia tak pelik pun anak dia dalam pelukkan dia macam daripada awal dia dah dukung anak dia.

kalau korang google patung Annabelle yang sebenar, tak adalah nampak creepy macam dalam cerita ni. patung yang sebenar nampak innocent gila. korang boleh baca kisah patung Annabelle dengan nurse yang zizie mention di awal entrri di SINI. pada akhir cerita Annabelle, ibu kepada nurse tersebut membeli patung Annabelle di sebuah kedai antik. so, I assume next time akan ada sequel ceritanya.

p/s : zizie tak nak bagi rating sebab I just watched 20% of the story. macam tak adil nanti.


You Might Also Like

36 comments

  1. memang tabik lah orang yang mampu tengok cerita seram seram ni. kalau CT memang tak akan punya..

    ReplyDelete
  2. Banyak adegen suspen je cerita ni. saja nk buat org menjerit je haha

    ReplyDelete
  3. hu hu hu.. takut tengo cerita seram2 ni.. bila suami x de di rumah kak akan terbayang2 cerita seram tu.. hu hu hu jemput blogwalking yr..

    ReplyDelete
  4. memang takkan tengok cerita ni.. T_T

    ReplyDelete
  5. aduhaii conjuring je pun aku dah kecut perut tengok, dan teringat2.. xsnggup plak tgk psl anabella ni >.<

    ReplyDelete
  6. Err, Iz tak suka cite seram. Tak pernah tengok dan takkan pernah tengok. Sebab dah pernah tengok sekali, seminggu takleh tidur malam, asyik duk teringat. Hahhaha

    ReplyDelete
  7. suka tengok cerita seram..tapi bab nyorok belakang handbag tu kita sama lah..hehe

    ReplyDelete
  8. seram sgt ke?? suka layan cite2 seram ni.. mcabar hati n jiwo gituu.. kehkeh

    ReplyDelete
  9. Takut..rumusan zizie pun dah buat akak seram..

    ReplyDelete
  10. Orang yang sama buat the conjuring ke?

    ReplyDelete
  11. Teena kalau citer seram memang confirm takkan tengok kat wayang... Tengok kat tv pun tak berani...

    ReplyDelete
  12. A;ah yg pasal tiba2 anak dia dalm pelukan Mia pun tertanya2 gak. Sbb anak dia dlm troli. Tiba2 macam mana boleh ada kat dia. Pelik

    ReplyDelete
  13. Orang kata annabelle ni tak seram. Lebih tak seram dari the conjuring. Ana tgk conjuring pun terbulat2 mata, tak tau la kalau annabelle ni camne plak. Ade org kata babak dia byk terkejut2. Huhu. Nak tgk!

    ReplyDelete
  14. errr...

    taknak tengok laa film nii

    seram sangaat Xo

    ReplyDelete
  15. cam comel je nyook belakg handbag, hiks

    ReplyDelete
  16. mesti seram sangat..kalau seramsangat akak pun tak mau tengok..heheh..takut terbayang2 nak tidur nanti..:)

    ReplyDelete
  17. Wah confirm seram sangat nie sampai Zizie menyorok belakang handbag ^_^

    ReplyDelete
  18. sepatutnya cerita ni kluar dulu, pastu baru the conjuring. baru best!

    cerita ni ok la, suspen tapi kurang menyengat kan :D

    ReplyDelete
  19. hari tu tengok the conjuring dgn adik gelak2.. yg ni tak tau lah mcm mane.. ada org kata the conjuring best lagi tp tak tau lah sendiri kena tgk baru tau best tak. hihi

    ReplyDelete
  20. Nk tengok...tp xde orang nak teman!
    Huhuhu......

    ReplyDelete
  21. Nak tengokk, tapi masa tak mengizinkan..hahaha.. xD

    ReplyDelete
  22. akak mmg tak tgk la cite camni..bole gugur jantung dibuatnye..hehe

    Salam kenal dear!

    ReplyDelete
  23. scary gak.. Ayu lagi la..bila dgr cita hantu jer..memang idak la..

    ReplyDelete
  24. Shad belum sempat tengok lagi :D
    will soon, tq for the review.. :D

    ReplyDelete
  25. org bayar saya suh tgok cter ni pn x de la nk nengoknyerrr....x berani hoiii

    ReplyDelete
  26. macam best je. hehe. saya pernah gelak kot tengok cite hantu. member sy bengang je tgk sy. hehe

    ReplyDelete
  27. haha, tak pernah tgok lagi citer ni. asyik bacaa je. T_T

    ReplyDelete
  28. 20% jer... akak nak tengok jugalah nanti.. tapi tangan tutup mata..cuma buka sikit ruang untuk intai..hehehe

    ReplyDelete
  29. nak tengok sangat2 cerita niee... wuuu.. >.<

    ReplyDelete
  30. Macaam best je... nak kena gi tgk lah ni...

    ReplyDelete
  31. kita suka layan horror movie,start satu malam pagi2 buta tu layan conjuring sorang2 dgn beraninya tp skip2 la ..tidur dpt nightmare terus boikot horror movie..

    ReplyDelete
  32. Kalau dapat tiket FREE sekali pun,,,memang tak p..
    SEREMMMMM

    ReplyDelete
  33. akak teringin nak tengok citer ni tapi anak akak tak suka tgk cerita seram..errrr

    ReplyDelete
  34. hehe..leh nyorok plak.. tp mostly kurg best citer ni cam conjuring gak..mybe aku yg xpaham cite omputih agaknyer..huhu

    ReplyDelete
  35. memeng best sgt.. xrugi pujuk member p tengok.. hehehe tapi memeng yg soklan zizie yg ke 2 tu... memeng si mia dukun anak dia.. hehehe

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.