The Maze Runner

20.10.14

Assalamualaikum wbt
Heyyo GG!

Yes! dapat jugak tengok The Maze Runner yang dah lama keluar kat panggung. orang lain sibuk tengok movie baru, zizie sibuk cari movie lama. hehe.


SYNOPSIS


When Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his first name. His memory is blank. But he’s not alone. When the lift’s doors open, Thomas finds himself surrounded by kids who welcome him to the Glade—a large, open expanse surrounded by stone walls. Just like Thomas, the Gladers don’t know why or how they got to the Glade. All they know is that every morning the stone doors to the maze that surrounds them have opened. Every night they've closed tight. And every 30 days a new boy has been delivered in the lift. Thomas was expected. But the next day, a girl is sent up—the first girl to ever arrive in the Glade. And more surprising yet is the message she delivers. Thomas might be more important than he could ever guess. If only he could unlock the dark secrets buried within his mind.


REVIEW
sebelum menonton movie ni, kebanyakkan review daripada kawan-kawan zizie menunjukkan cerita ini berbaloi untuk ditonton. kata mereka, kalau sesiapa sukakan kumpulan One Direction, they'll get the same feeling. feeling apa, zizie tak tahu sebab zizie tak minat pun group 1D. kalau suka tengok lelaki-lelaki bermuka jambu dan cute, haruslah tengok cerita ni. siapalah tak suka tengok benda-benda yang cantik. okay, zizie takkan review siapakah pelakonnya sebelum pergi tengok cerita ini.

bila cerita ini start, here's some of my reactions :
1. Thomas ( Dylan O'Brien ) - eh, mamat ni bukan yang berlakon dalam Internship ke? yang asyik dengan handphone dia.


2. Gally ( Will Poulter ) - We're The Millers! wah! kemain dah tak nerd. pandai buli orang dah.


cerita ini lebih kurang konsepnya dengan The Hunger Games, ianya mengenai survival. tapi dalam Hunger Games, mereka survive untuk menang manakala Maze Runner survive untuk keluar daripada maze. 

oleh kerana cerita ni diadaptasi daripada novel The Maze Runner oleh James Dashner dan masih terdapat lagi kesinambungan daripada novel lain, movie The Maze Runner lebih kepada perkenalan kepada watak-watak dan masalah mereka.

Overall, The Maze Runner is a so-so movie jika tiada sambungannya. antara yang tergantung, apa gunanya Teressa menjadi yang terakhir dan satu-satunya perempuan. for sure dia akan ada misi penting untuknya dilakukan dalam Maze Runner. sedangkan, sebab-sebab mereka berada di The Maze pula hanya samar-samar dan diberitahu secara general sahaja. so, hopefully ada la sambungannya.

rating : 7/10.

The Maze Runner Book
  1. The Maze Runner
  2. The Scorch Trials
  3. The Death Cure
  4. Prequel : The Kill Order



You Might Also Like

24 comments

  1. terjebak jugak tengok cerita ni hari tu... best.. kalau ikut novel, ada lagi 2 siri...

    ReplyDelete
  2. Yana bg 8/10!! Memg best tp ending cam tertanye2 npe dye sgup bt cmtu klo nk uji minda pon..huhu

    ReplyDelete
  3. salam blogwalking,,
    sejak ade anak ni,,kna tengok movie yang anak2 boleh tengok je la..hihi

    ReplyDelete
  4. suami akak pun suka filem ni..akak lak kroh..kroh..kroh......heheheh

    ReplyDelete
  5. Yaaa movie nii best xD awal2 kluar kat cinema saya dah pergi . Hehe , excited terlebihh :D

    ReplyDelete
  6. Macam best~ Nak tengok, tapi belum berkesempatan. Huhu~

    p/s: Membalas kunjungan! ^_^

    ReplyDelete
  7. Bila entah nak tengok cerita ni. kena tunggu keluar dekat internet je la

    ReplyDelete
  8. cerita macam ni mmg takkan punye dia filemkan satu buku je. hehe. harus ada lagi. :)

    ReplyDelete
  9. Tak apa zie..lambat atau cepat..andai itu bahagian kita..kita tetap nikmati juga..

    ReplyDelete
  10. Nampak gaya Am je lagi yang belum tengok citer ni...

    ReplyDelete
  11. cite ni best!
    tapi mcm tak sure la apa motip uji diorang camtu..
    hehehe..

    ReplyDelete
  12. Mmg superb citer ni..... lebih kurang cam citer hunger games.. x sabar tunggu siri seterusnya...

    ReplyDelete
  13. hensem mamat tu. haha. tak sempat lagi nak menengok :)

    ReplyDelete
  14. orang dah tengok taw cerita ni.. tapi online je lah.. mmg the best cerita nih..

    orang baru ingat nak buat review cerita nih ahaha XD takpe nanti Misaki nak jugak buat :3 sbb nak share link cerita nih mwahahaha XD

    suka gila cerita nih :3

    tahun depan ada sambungan dia Zizie.. tajuk Scorch Trial :3
    dah baca spoiler? mwahhaha

    ReplyDelete
  15. slm babe.. kuci pulak dah jatuh cinta dengan citer ni.. x sabar tggu sambungan dia nanti.. hehe..

    ReplyDelete
  16. entahlah. bila aq tnya budak sains diorg x suka cerita ni. Peminat cerita Hunger games pon x suka games ni.. maybe mereka rasa mengikutkan sangat macam cerita Hunger Games..

    ReplyDelete
  17. Hunger Games tak sama langsung dgn Maze Runner, kalau dah baca kesemua buku2 ni memang takkan berani habaq la depa ada persamaan. Maze Runner akan mengumpul peminatnya sendiri macam Hunger Games. Sayang sungguh sapa yg dok banding2 dua buku ni... naif naif..

    Cik Zizie suka watak yg mana satu? Rata-rata kawan saya suka Newt, tapi depa tak sedar.. last-last dia mati jugak akhirnya.. t_t

    ReplyDelete
  18. xtgk lagi...nak tgk review org rmai dlu...skg dah kurg excited dah nak nengok nyee...hewhewhew

    ReplyDelete
  19. H.G dgn T.Maze R ni kita tak pernah layan langsung..haha..jarang sangat pi tgk movie,nak tgk movie tunggu abg atau adik yg download,berserah ja la.. ^__^

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.