Dilema Fresh Graduate

26.9.15

Dilema Fresh Graduate | Dah lama zizie tak buat luahan hati kat sini. Hurm. Zizie tahu, ramai lagi yang senasib dengan zizie, but lemme have my own space here since this is my blog..

Dah hampir tiga bulan tamat pengajian, tapi zizie masih belum bekerja. Macam-macam cara dah buat. Apply di jobstreet, hantar resume by hand kat kilang, mintak tolong my uncles yang bekerja di syarikat gergasi dan kawan tolong rekemen.

Dalam banyak-banyak cara tu, ada dapat satu panggilan interview di Ipoh. My first interview ever. Itupun kawan yang tolong. Tapi, selepas lebih kurang tiga minggu after interview session, kawan zizie bagitahu yang kat situ nak guna lelaki. Perasaan? Tak tahu la. Nasib baiklah zizie berada di Taiping. Kalau ada kat Kuala Terengganu, confirm dah sakit hati.

Berdasarkan pengalaman interview session tu..

1. Zizie minta jawatan supervisor sebab itu jela jawatan yang kosong. Dorang pun pelik zizie ambik Degree of Manufacturing Engineering. Well, it is better start from bottom since I'm not a 3 pointer student and have zero experience in Engineering except the theory that I'd learned in class. Itupun ingat-ingat lupa.

2. Overall, interview session was going smoothly until they asked about the experience. Of course la zero. Zero. Plus, kawan zizie cakap, jangan demand gaji sebab bos dia tak nak ambik yang demand gaji. Memang tak demand pun. Siap tulis RM 1300 je.

Zizie anggap tu satu pengalaman jela. Zizie pun, stop hantar resume bila balik kampung. Bila dah balik Taiping ni, try ambil mood untuk hantar resume. Bila scroll kat jobstreet tu, haih... company yang sama je.. tapi, takde pulak panggil interview. Masa tu memang datang semua aura negatif. Sampai zizie up status kat fb.

Ramai jugalah yang menasihati zizie. Thanks for the advices guys.. Apa yang you guys cakap, memang ada betulnya.

1. Belum sampai rezeki zizie lagi.. Mungkin ada yang lebih baik untuk zizie.. InsyaAllah.. Ada yang sampai setahun menganggur tak dapat kerja.
2. "Selagi tak apply 1000 kali, jangan putus asa" - yup.. belum sampai 1000 lagi.. so, kipidap zizie!! hehe..
3. Do a short course and polish up your skill.. Zizie ada apply under TESDEC and OGE-CAD. Hopefully dapatlah antara salah satu..
4. Buat part time - Zizie sebenarnya tengah ada masalah transport sekarang. Angah pun nasihatkan zizie untuk fokus ambil lesen dahulu. Kemudian geng-geng #KELABBLOGGERBENASHAARI nasihatkan zizie untuk buat dropship. Alhamdulillah, dorang bantu zizie apa yang patut. Thanks korang for giving me the idea.
5. Terima kasih juga yang minta zizie dropkan resume.. Allah jela yang dapat membalas segalanya..

Don't worry. Zizie masih cekal lagi dan tak putus asa. Just, rasa ralat jugak bila be such a hopeless daughter kan.. Nak juga berbakti kepada ibu bapa. InsyaAllah one day, there will be my time.
posted from Bloggeroid

You Might Also Like

29 comments

  1. Itulah delima bila dah grad.. Saya pon naik bmbang...InshaaAllah akan ad rezeki tu zizie.... Saya doakan zizie akan berjaya ya.... Apa yg penting jgn gibe up and always ask Allah for His guides.. :D

    ReplyDelete
  2. xpe2.. rezeki akan ade jugak tu nanti... :)

    ReplyDelete
  3. insyaAllah nanti ade rezeki, cume cepat atau lambat je, doakan dapat cepat :)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. madi caroot r tu.. mentang2 ceq tak laku... huhuhu

      Delete
  5. Kalau tak dapat achieve result yg kita score dalam exam pun akan rasa down, inikan pulak pasal pekerjaan yg melibatkan kehidupan kita. Takpe, teruskan usaha. Setiap usaha pasti ada ganjarannya, sama ada cepat atau lambat je. :)

    ReplyDelete
  6. jangan putus asa zizie.. macam kak aiza sejak habis belajar dulu kerja kontrak je zizie.. sampai kak aiza berhenti selepas 4tahun kerja untuk jaga mak sakit.. alhamdulillah sekarang baru dapat tetap.. jangn putus asa untuk terus apply kerja.. banyakkan berdoa dalam solat tahajud dan solat duha..

    ReplyDelete
  7. rezeki tu akan datang juga, cuma kita je taktau masanya. yg penting kak zizie dh usaha nk cari kerja dan berdoa. jgn putus asa :))

    ReplyDelete
  8. inshaAllah akan ada tawaran kerja yakin lah ..tahniah graduat

    ReplyDelete
  9. Don't give up ya Zizie. Saya faham perasaan bila hantar resume lepas tu tak dapat panggilan interview. Saya pun pernah kena juga. Kadang-kadang kita tertanya-tanya salah kita ke kita tak dapat kerja. But please do not ever doubt yourself. Jangan sampai kita rosakkan self-esteem kita.

    Saya pun bimbang juga bila saya graduate nanti. Tak tahulah boleh dapat kerja dekat Malaysia ke tak.

    May Allah ease everything for you, Zizie ^_^

    ReplyDelete
  10. InsyaAllah nanti dapat.. kena selalu berdoa sebab rezeki di tangan Allah.. mungkin Allah ada perancangan yang lebih baik utk zizie.. yakin.. :)

    ReplyDelete
  11. jgn putus asa ya zizie! rezeki itu ada.. cepat atau lambat je.. insyaAllah..
    akk dlu lame jgk mengganggur.. sampai skrg xgune pon diploma yg akk dpt..
    keje luar bidang tros.. haha..

    Allah dh aturkan perancangan yg terbaik utk zizie.. =')

    ReplyDelete
  12. Insyaallah ada rezeki untuk Zizie! Don't give up k..

    ReplyDelete
  13. Terima kasih semua.. insyaAllah zizie takkan give up :)

    ReplyDelete
  14. tq zizie atas nasihat......kite senasib sekarang.;(.

    ReplyDelete
  15. dont ever think you're the hopeless daughter zizie. dont give up! kak tira dulu hampir setahun yunk, menganggur. teruskan usaha, doa, dan last sekali tawakkal. insyaALLAH ada yg terbaik menanti zizie. nanti akak share pengalaman akak menganggur dan life akak masa benti keje kat entry k. just utk menaikkan semangat zizie. jgn sedih tau. chill!

    ReplyDelete
  16. kita senasib..hee..btw, tak apa...in sha Allah rezeki ada di mana2..good luck! Teruskan usaha. :)

    ReplyDelete
  17. asaalam zizie same situation . yana abis pracktikal before puasa, then berehat sampaui abis raya . Alhamdulillah akhir bln lapan yana kerja tadika, sampai sekrang InsyaAllah ada zizie. yana grab je dulu apa depan mata. At least kerja dulu . Moga dipermudahkan ye zizie :) Allah tahu rezeki kita kat mana .

    ReplyDelete
  18. kipidap dont gibab. banyakkan solat hajat. insya Allah ada rezeki :)

    ReplyDelete
  19. Allah dah merencanakan sesuatu yang terbaik untuk zizie dan teruskan berusaha..in sya Allah.

    ReplyDelete
  20. semua org ada dilema... teruskan doa dan usaha...kipidap..dongibab...

    ReplyDelete
  21. owh inshallah akan ada yg dtg kol, sy background yang sama mechanical engineering...2 bulan tak de mane2 panggilan keje. bila setuju sambung belajar loan KPM , bulan pertama dafta mcm2 kol, sedih sgt sebab dah sign aggrement KPM. Silap sgt sebab x istikharah masa tu. ikut kan jiwa sy suka swasta...
    skrg sy dah terima dah suka dgn kejaya saya sebagai penjawat awam.

    ReplyDelete
  22. Dont give up zizie. Betul laa tu ape yg semua org nasihat, ana rasa better zizie ambik lesen dulu. Nnti dah keje, zizie xde problem transport. Alah, lek laa jadi penganggur pun. Penganggur terhormat tu. Hahaa.. ><

    ReplyDelete
  23. Insyaallah...semoga zizie cepat dapat kerja yer..jangan putus asa ok.

    ReplyDelete
  24. jangan putus asa. InShaaAllah ada rezeki yang lebih baik Allah sediakan.. Teruskan usaha banyakkan doa :)

    ReplyDelete
  25. Think positive and dont giveup. Yakin dengan perancangan Allah. ok ? :) apapun Goodluck in ur life! gambate :D

    Blogwalking dari Blog Kak Uzu (EmasPutih) :D

    Alja no 28 (www.cahayapermata.my)

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.