Peribahasa Moden

28.10.15

Peribahasa Moden | Entri ini bukanlah ingin merosakkan keindahan Bahasa Melayu. Hanya sekadar ingin berkongsi cerita sahaja. Zaman moden, peribahasa pun moden.. Kah!

Peribahasa lama : Masuk bakul angkat sendiri.
Peribahasa moden : Masuk lif tekan button sendiri.

Peribahasa lama : Gajah sama gajah bergaduh, pelanduk mati di tengah-tengah.
Peribahasa moden : Vampire dan werewolf bertengkar, manusia tidur ditengah-tengah



Peribahasa lama : Kusangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari.
Peribahasa moden : kusangkakan sempat sampai ke stesen minyak, rupanya minyak habis di tengah jalan

Tersadai kejap di tepi jalan sementara menunggu minyak petrol sampai.

Siapa lagi nak berkongsi peribahasa moden?
posted from Bloggeroid

You Might Also Like

24 comments

  1. Salam singgah, amboi boi zizie, peribahasa moden pun boleh :)

    ReplyDelete
  2. orang kata : sediakan payung sebelum hujan.
    kita kata : tak hujan la..


    hahaha

    ReplyDelete
  3. Dulu biar mati anak jangan mati adat
    Sekarang biar mati adat jangan mati anak...kalau anak mati sapa nak sambung adat..
    Hehe...macam macam kan zie..

    ReplyDelete
  4. masuk lif tekan button sendiri tu paling selalu dengar haha

    ReplyDelete
  5. haha yg peribahasa vampire tu x pernah dgr! tapi comel je bunyi haha

    ReplyDelete
  6. hahaha.. peribahasa yang last tu untuk diri sendiri kan...

    ada, selalu guna peribahasa sendiri ni.. masuk troli, tolak sendiri...

    ReplyDelete
  7. lol! Kelakar ni. Kesian peribahasa tak berapa moden. hehe.

    ReplyDelete
  8. wah peribahasa moden ya, suka dengar karamjit walia pasal peribahasa2 ni

    ReplyDelete
  9. hehehe macam-macam peribahasa dimodenkan :D

    ReplyDelete
  10. Errr..saya lemah bab2 peribahasa ni..kihkih

    ReplyDelete
  11. hahhaa,,,kelakar... lol!
    apapun, bahasa jiwa bangsa,,,hehe

    ReplyDelete
  12. diluah mati emak, ditelan mati bapak. Luah saja, sebab bapak boleh cari lain. K merapu. Hahaha.

    ReplyDelete
  13. vampire dan werewolf pun ada. adohai..

    ReplyDelete
  14. wahh, memang peribahasa moden nie, pakai vampire dan werewolf jea... hihi.. Zizie, akak tag nama Zizie tau..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2015/11/segmen-join-bloglist-ain-bulan-nov-dis.html

    ReplyDelete
  15. masuk lif tekan butang sendiri itu tanda layan diri :-)

    ReplyDelete
  16. Peribahasa yg diadaptasi dari situasi semasa.. Aduhai marah pakcik Osman Baku nnti.. hehehe ;-)

    ReplyDelete
  17. hahaha.. lawak peribahasa ni. menangis cikgu BM

    ReplyDelete
  18. minyak dh smpai blom tuu ., hehe2

    tringat lagu wali - "ada gajah dibalik batu" ;p

    ReplyDelete
  19. alaa ada satu ni peribahasa moden yang ada kaitan dengan -jangan berumah di tepi pantai kalau takut dilambung ombak. tapi makin dikerah otak ni untuk ingat, makin lupa,kbai hahaha

    ReplyDelete
  20. Haha !! Tergelak tetengah malam XD Haha Win.

    ReplyDelete
  21. la.. minyak habis di tengah jalan ke ni? sabar je la zizie..

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.