Wattpad - Aplikasi Untuk Ulat Buku

10.1.16

Wattpad - Aplikasi Untuk Ulat Buku | Korang pernah baca fanfiction, novel online ataupun karya-karya penulisan secara online tak? Kalau korang pernah dan suka, mesti korang pun suka dengan Wattpad. 

Zizie tahu pasal wattpad ni pun sebab kawan ofis zizie suka baca cerita kat wattpad ni. Macam menarik pulak sebab novel-novel semua ada dekat kampung dan zizie pun dah jemu nak baca novel-novel jalan cerita yang tersangatlah klise sebab dah banyak diadaptasi menjadi drama atau movie.

Zizie terus download aplikasi wattpad ni di Play Store. Kalau tak nak download pun, boleh je terus ke laman web Wattpad www.wattpad.com.



Kalau tak pernah sign up, korang kena sign up dahulu di laman web tu. Cuma ikut sahaja langkah-langkah mudah untuk sign up. Tak susah mana pun. Selepas verify akaun korang, terus boleh baca mana-mana genre cerita yang korang suka. Siap boleh save buku tu supaya lepas ni senang nak baca.

Wattpad ni memang mesra pengguna. Dia akan notify kita berapa lama lagi bacaan kita akan habis. Kalau nak sambung bacaan, tapi kita dah lupa stop sampai mana, dia akan notify kita dan terus link ke bacaan yang terhenti. Wallah! tak payah susah-susah nak mencari.


Kalau korang suka menulis, korang boleh je post kan karya korang kat wattpad (rujuk icon pensil). Kita boleh tahu berapa ramai orang yang view, vote dan komen cerita tu. Semuanya free of charge. Untung-untung, kemungkinan dapat publish buku. Hekhek.

Kalau sesiapa ada akaun wattpad, sudi-sudilah follow zizie walaupun tak ada publish cerita pun. Zizie lebih suka membaca. Hehe. Sekarang, zizie lebih suka follow karya-karya daripada penulis-penulis fixi dan terfaktab.

Jom membaca.

You Might Also Like

29 comments

  1. omg nak usernam!!!!!!!
    qila pun gila wattpad hihihihihi

    ReplyDelete
  2. nah...mcm best pula ni...nak cuba lah..suka baca juga!

    ReplyDelete
  3. Menariknyaaa...mmg free ke semua cerita2 tu...wajib download ni..tq for info dear :)

    ReplyDelete
  4. Menarik tu zizie.. Boleh baca kat mana-mana..

    ReplyDelete
  5. Misaki pun baca dekat Wattpad :D ahahaha XD
    dekat phone kan boleh install, lagilah :D

    ReplyDelete
  6. mula mula gila jugak guna Wattpad, tapi sebab Hana tak suka main phone lama-lama pastu terbiar je :( sayang betul rasa

    ReplyDelete
  7. Lissa pun baca novel dalam wattpad ! best sangat sangat! :D

    ReplyDelete
  8. Maigadd!! Thanks for sharing.
    Sekarang juga azwa nak download..

    ReplyDelete
  9. kawan shi ada jugak yang baca kat wattpad :D
    dia kate sugooi XDD

    tapi ade juga laa yang cume kasiliat sinopsis buku nye jee

    ReplyDelete
  10. first timeeeee tau pasal wattpad ni!!! looks cool aand i should try! thankyou for the sharing :)

    ReplyDelete
  11. woww ! jie tak pernah tahu pasall ni. rasa nak sign up sekarang jugakk. huaa..

    thanks kak zizie sbb share. ^^

    ReplyDelete
  12. pastikan jie akan ada watpadd nii..

    sukanyaaa benda alah nii. hahaha

    ReplyDelete
  13. I have a wattpad account as well. Find me on @Idieyidot

    ReplyDelete
  14. kawan saya rajin baca wattpad ni. dia kata banyak cerita yg best2 :D

    ReplyDelete
  15. macam best je. cuma kalau install kat tepon lmbat sgt loadingnya XD

    ReplyDelete
  16. Yepp. Buku fixi and terfaktab lagi besttt! :D

    ReplyDelete
  17. First time dengar app ni, macam menarik. lepas ni boleh la cuba download. :)

    ReplyDelete
  18. Indeed, great stories to read over here!

    ReplyDelete
  19. Adik saya sangat addicted dekat Wattpad ni. Banyak cerita Thailand yang best-best pun adaptasi dari cerita dekat Wattpad ni.

    ReplyDelete
  20. dulu pernah download tapi tak larat nak baca huhu

    ReplyDelete
  21. boleh try tengok wattpad ni. mcm best je.
    btw kak rehan follow ye :)

    ReplyDelete
  22. okay sangat app mcm ni. sebab skrg org lebih suka dok pgg gadjets dri buku. so better manfaatkan kandungan dalam gadjets dgn app ni. coming soon nak dwnload app ni :D

    ReplyDelete
  23. wahhh bestnya buat si ulat buku.. lama dh tak membaca sbb busy. kalau la ada masa yg banyak untungnya

    ReplyDelete
  24. bab2 membaca ni dah lama tinggal hahahaha teruk kan perangai

    ReplyDelete
  25. this is awesome... banyak dah baca novel kat sini

    ReplyDelete
  26. habis la lepas ni wattpad je tempat lepak~ :D

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.