Selamat Tinggal Miko

3.9.18
A week before Syawal, Adam terjumpa seekor anak kucing dalam longkang berdekatan dengan rumah Zizie. Memang Zizie ada niat nak bela kucing sebab rasa sunyi bila balik rumah and Adam balik lagi lambat dari Zizie.

Dan, bermulalah episod kehidupan Zizie dan Miko which I just pick whatever name across in my mind. Kelakarnya, Adam cakap kucing tu jantan dan setelah dia membesar sedikit, barulah tahu bahawasanya Miko is female. Nasib baiklah aku ni pilih nama yang sesuai for both gender. Hahaha.


Miko ni tak adalah special mana. Dia takut air, jenis tidur-tidur ayam ( she very sensitive to movement), kuat makan lebih-lebih lagi wet food, dan annoying sebab suka gigit kaki dan tangan. Ingat lagi masa first time mandikan dia after jumpa dalam longkang, dia punya marah dan takut dengan air tu, sampai terberak dia. Luckily dia tak ada nak cakar-cakar. But, I have scar on my leg because dia silap landing masa melompat dan tak memasal, dia kena lambung sebab Zie terkejut punya pasal.



I used to keep her in my bathroom sebab bathroom masterbedroom tak digunakan sebab air shower tak sampai. Plus, dia kecik lagi nak letak dia keluar and I don't have cage for her. So, bila nak tidur Zie akan kurung dia dalam bilik air la. Bila nak pergi kerja, barulah lepaskan dia. Dia dah tahu timing dia dan kalau Zizie lambat buka pintu, memang marah la dia siap mencakar-cakar pintu.


After a month, dia dah besar sikit. Lagi lincah, lagi pelik perangai, lagi kuat main. Tapi memang tak tahan kalau dia main gigit-gigit. Pernah dia tergigit kuat kat bahagian bahu Zie sampai berdarah sikit. Zizie punya terkejut masa tu sampai tertolak dia jatuh katil. Satu perangai dia, dia suka mintak usap kepala dan bila kita usap lama-lama, dia nak main gigit tangan. I really hate when she do that and automatically I will be, "Isk!" with a loud voice and she slowly let me go. Dia dah tahu kena marah. Kalau kena membebel, dia jalan jauh sikit then baring buat tak tahu kononnya merajuk la tu.


Miko ni sangat ganas tapi dia takut kalau orang ramai. Last month, my sister datang rumah dan dia berniat tidur sini. But since I kept Miko in my house, her husband have allergic with cats. Kalau kucing tu kat luar rumah, dia okay la. After that, Adam bought a cage for her so we can keep her outside. Miko protes dengan terbalikkan semua makanan, minuman dan bekas pasir yang dah disediakan. Adoi dia ni sekor. So, Zizie tawakal buka je pintu cage dan kalau dia nak merayap mana-mana, redha jela.

Luckily, it went well. Dia main sekitar rumah je. Bila Zizie or Adam balik, dia pandai lari balik rumah sebab dia kenal bunyi motor kitorang. Clever girl. Until last two weeks, dia tersangkut dalam longkang! Balik kerja, Zizie pelik sebab makanan tak berusik, so Zizie cubalah cari kat rumah jiran-jiran, kemudian dengar suara Miko.


Haaa.. buas tak bertempat lagi. Panggil dia dari lubang yang dia masuk, tak mau gostan pulak dia. Dia ni dahlah jenis panik tak bertempat. Menurut jiran, dia takde dengar pulak bunyi kucing sampailah Zizie lalu, baru dengar bunyi kucing. Confirm dia dengar bunyi motor Zizie la tu. Call JPAM, lama pulak JPAM nak sampai. Nasib baiklah anak-anak jiran tu sampai dengan suara bising, Miko mengundur jugak ke belakang. Masa tengah mandikan Miko, barulah JPAM nak sampai. Haha.

Semalam, once again bila buka pintu bayang Miko tak kelihatan. Mungkin dia pergi bermain kat rumah jiran lagi. Takpelah. Makanan Zie letak je macam biasa. Adam cuba ronda jugak kat tempat yang biasa dia main, tapi tak ada. Balik dari Taiping, Miko masih tak kelihatan dan makanan tak berusik langsung. Tahi dia pun tak ada dalam bekas pasir. Adam takut dia merajuk sebab malam sebelumnya kena marah sebab cakar seat motor Zie.

So, Zie dan Adam pun pusing satu taman sampaikan ke belakang lorong pun kami cari. Dalam hati, dah terdetik dalam hati Zie, "Kalau kau nak hilang, aku tak kisah. Jangan kau mati atau kena bunuh jela". Yela, sekarang manusia lagi kejam dari binatang main racun la, langgar la, bunuh la.. mana aku tak risau. Sampai ke Maghrib la mencari tapi still tak jumpa. Zie masuk rumah sambil fikir ke mana la Miko pergi sampailah Adam jerit panggil Zizie katanya dah jumpa Miko.


Adam dah jumpa Miko tapi Miko dah mati!!!! Miko mati keras kat bawah kereta jiran depan. Ya Allah, kenapalah kami langsung tak nampak Miko kat bawah tu. Adam tarik Miko dari bawah kereta. Bila Zizie pegang, sejuk dan keras badan Miko.. Teresak-esak kami menangis. Adam lagi terkilan sebab dia marah dan jentik Miko sebab Miko cakar seat motor malam sebelumnya. Miko takde luka atau darah pun, cuma hidung dan mulut dia sedikit berair. Mungkin dia sakit sebab kami perasan yang dia macam batuk-batuk. Zizie dah plan nak ambil cuti minggu depan dan bawak dia pergi ke klinik. Tapi Allah lebih sayangkan Miko.

Malam tu juga kami tanam Miko. Zizie tak dapat berhenti menangis sampai tertidur. Lepas ni, tak ada Miko sambut kepulangan Zizie dah. Dah tak boleh buli Miko. Takde member lepak baring depan rumah dah, Takde Miko dah untuk digomol lepas mandi. I also feel guilty sebab tak bawa Miko awal-awal pergi klinik. Maafkan Ami Miko. Ami tak pandai jaga Miko dengan baik. Miko rehatlah di sana. Ami redha tapi sedih tetap bertamu di hati.

I still cannot move on from this incident. Bila masa tengok cage dan makanan dia, memang nak menangis. Kalau buka pintu, nampak muka dia dulu. Terasa kehilangan sangat-sangat.

Dua bulan. Jangka masa yang agak panjang untuk kita. I will miss you Miko. Selamat tinggal Miko.

You Might Also Like

4 comments

  1. Ya Allah... sedihnya. I feel you dear. Safiena pun suka kucing. Mereka dah jadi sebahagian dari keluarga kita. Damailah kau disana Miko.

    Visit blog : https://safienatidlywinkle.com

    ReplyDelete

blog ini berbentuk blog personal yang berkongsi tentang kehidupan zizie, dan beberapa informasi yang berguna untuk manusia sejagat. sebarang bahan bacaan di dalam blog ini bebas untuk ditulis semula kecuali bahan yang berunsur peribadi dan merupakan hak milik zizie. pihak zizie juga tidak bertanggungjawab terhadap komen-komen daripada para pembaca.